Reizen in Sahara voor eigen risico

Onder Duitse en Nederlandse politici gaan stemmen op om de veertien bevrijde gijzelaars hun eigen bevrijding te laten betalen. Zij wijzen erop dat de toeristen ondanks een negatief advies naar Algerije gingen.

Arjen Hilbers nam met zijn reis naar Algerije een welbewust risico. Het reisgezelschap waarmee hij in februari vertrok, had het van tevoren ook over de gevaren, zoals roofovervallen en gijzelingen, gehad. ,,Wij hebben daar wel vaak over nagedacht', vertelde zijn reisgenoot Minne Alderlieste eerder voor het Radio 1 Journaal. ,,Dat is ook altijd wel in mijn hoofd geweest, dat dit soort dingen kunnen gebeuren.' Maar, zo relativeerde hij, je kunt ook een dodelijk ongeluk krijgen.

Toen Hilbers aan zijn reis begon, in februari, raadde het ministerie van Buitenlandse Zaken reizen naar Algerije al af. Het reizen per auto in de grensgebieden met Marokko, Mauritanië, Mali, Maleisië, Niger en Libië werd ,,ten sterkste ontraden'. Vanuit Nederland georganiseerde groepsreizen via erkende reisorganisaties naar Tamanrasset en Djanet werden wel mogelijk geacht.

Na Hilbers' verdwijning werd het negatieve reisadvies nog klemmender. Op de website van het ministerie worden alle reizen naar Algerije voor toeristische doeleinden ,,ten sterkste ontraden'. ,,Mede in het licht van de recente vermissingen' wordt reizen per auto of motor in de grensgebieden met Marokko, Mauritanië (inclusief West-Sahara), Mali, Niger, Libië en Tunesië alsook op de pisten in de Algerijnse Sahara ,,absoluut ontraden'.

Het was deze laatste streek waar Hilbers met drie Duitse vrienden op de motor doorheen reisde. Het eerste stuk trokken ze op met twee andere Nederlanders, Minne Alderlieste en zijn vriendin, die in een jeep reden. In Tamanrasset scheidden hun wegen, omdat Hilbers en de Duitsers een week langer de tijd hadden en ook andere plannen hadden. Minne Alderlieste:,,Toen hebben we allebei een andere route genomen. Tussen de piste die tussen Illizi en Bordj Omar Driss loopt, daar moeten ze ergens verdwenen zijn.'

De Sahara strekt zich ten zuiden van het Atlas-gebergte nog 1.500 kilometer in Algerije uit. Helemaal in het zuidoosten ligt een hoogvlakte met toppen tot 2.918 meter, aan de grens met Libië en Niger. Het is een woest berglandschap waar het weinig regent, schaars bevolkt door boeren die gebruikmaken van permanente ondergrondse waterreservoirs, en nomaden. Woestijnrovers die opereren vanuit Mali voeren hier soms raids (roofovervallen) uit, islamitische terreurgroepen hebben hier hun `arendsnesten'. De Algerijnse Salafisten (GSPC) vormen de grootste rebellengroep die actief is in de al twaalf jaar durende burgeroorlog in het land. Hun sterkte wordt geschat op ongeveer 4.000 strijders. Hun tactiek bestaat vooral uit overvallen op de Algerijnse politie en regeringstroepen bij valse wegversperringen. Sinds 2002 zijn al ongeveer 900 mensen gedood bij islamitische aanslagen in Algerije. De aanslagen worden overigens niet altijd opgeëist door de GSPC.

Ook Touareg-bandieten die opereren vanuit het zuidelijker gelegen Mali maken de streek onveilig. In 2000 werd in het noorden van Mali drie Nederlanders de keel doorgesneden, vermoedelijk door een bende sigarettensmokkelaars die in de grensstreek met Algerije actief was.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt zowel zakenreizigers als toeristen die naar Algerije komen, ten sterkste aan de Nederlandse ambassade in Algiers in te lichten. Of Hilbers dat destijds heeft gedaan, kon het ministerie niet bevestigen. Wel blijkt uit een reisdagboek dat Minne Alderlieste en zijn vriendin hebben bijgehouden, dat het reisgezelschap zich regelmatig moest melden bij militaire posten en politieposten. Daar werden voor hun eigen veiligheid hun gegevens genoteerd. Een enkele keer kregen ze er te horen dat ze niet hun geplande route konden nemen, omdat bepaalde (geasfalteerde) wegen afgesloten waren.

Via www.specialereizen.nl, een site van Koning Aap Reizen en Ashraf, wordt in oktober en december een vijftiendaagse `proefreis' naar Algerije aangeboden. Over proefreizen staat op de site te lezen: ,,Voordat we een nieuwe reis publiceren, organiseren we eenmalige proefreizen tegen speciale prijzen. Er is geen garantie dat alles vlekkeloos verloopt, maar je bent wel één van de eersten om nieuwe gebieden te ontdekken!'

Desgevraagd zegt een woordvoerder van Koning Aap Reizen echter dat de reizen waarschijnlijk niet doorgaan. Er zijn nog te weinig aanmeldingen ontvangen. Bovendien is er het negatieve reisadvies

Gerectificeerd

Maleisië

In het artikel Reizen in Sahara voor eigen risico (20 augustus, pagina 3) staat dat Buitenlandse Zaken reizen naar Maleisië ,,ten sterkste' ontraadt. Voor Maleisië geldt geen negatief reisadvies, maar slechts de raad voorzichtigheid te betrachten.