Probleemoplosser die van cijfers houdt

Zijn voorganger bij post-, logistiek- en expresseconcern TPG werd overladen met complimenten de laan uitgestuurd. Per 1 september is de Amerikaan David Kulik (55) de hoogste man bij de divisie logistiek, het onderdeel dat zich bezighoudt met voorraadbeheer voor andere bedrijven. Kulik wordt ook lid van de raad van bestuur van TPG.

Met Kulik luidt TPG een nieuw tijdperk in waar het gaat om de beloningen van topmensen. Bestuursvoorzitter Peter Bakker zei deze maand, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, dat in het contract met de Amerikaan rekening zal worden gehouden met de nieuwe maatstaven voor de beloning van bestuurders die de commissie van Morris Tabaksblat (overigens president-commissaris van TPG) heeft voorgesteld. Een primeur dus, maar Kulik zelf wil daar maar weinig over kwijt. ,,We zullen ons aan de wet houden.''

Zijn contract geldt voor vier jaar en de vertrekregeling is gelijk aan één jaarsalaris, zo liet TPG weten. Voorganger Roberto Rossi sloot in 1991 een contract met het toenmalige TNT, inmiddels onderdeel van TPG, en krijgt nog bijna 2 miljoen euro mee bij zijn gedwongen vertrek. Kulik vindt het terecht dat het contract wordt gehonoreerd: ,,Ik ben er trots op hoe TPG het vertrek van Rossi heeft aangepakt.''

Spraakzamer is de nieuwe logistiekbaas van TPG als het gaat om de taak die hem te wachten staat: van de kwakkelende divisie, die bestaat uit een aantal aankopen in diverse landen, een winstgevend geheel maken. Kulik: ,,Ik probeer altijd te begrijpen waarom een probleem ontstaat. En ik ga de problemen één voor één te lijf. Kostenbeheersing is nu mijn eerste prioriteit.''

Oud-collega Jeff Hurley, die met Kulik samenwerkte bij CTI Logistx en op het hoofdkantoor van TNT North America in Jacksonville (Florida), meent dat TPG met de benoeming van de logistiekexpert een goede keuze heeft gemaakt. ,,Hij is een man van de getallen, tot onze verbazing soms. Dan zaten we met z'n allen naar de winst- en verliesrekening te kijken en dan zag hij de trends en vond hij binnen een mum van tijd de oorzaak van problemen.''

David Kulik, getrouwd en vader van vier dochters, heeft al ruim dertig jaar in de wereld van de logistiek achter de rug. Na in 1971 te zijn afgestudeerd in transport management begon hij als terminal manager bij een vrachtbedrijf in Ohio. In 1988 werkte hij bij CTI Logistx in Jacksonville toen dit bedrijf werd opgekocht door vervoersgigant CSX. Kulik werd in 1994 chief executive officer van CTI Logistx, dat drie jaar geleden door het cash-behoeftige CSX werd doorverkocht aan TPG (Kulik: `De best denkbare moedermaatschappij voor CTI'). Hij werd toen de hoogste baas van TPG's Noord-Amerikaanse logistiekbedrijf, TNT Logistics North America.

Kuliks talent als probleemoplosser en kostensaneerder waren voor TPG-topman Bakker reden de Amerikaan de opdracht te geven een programma van standaardisering door te voeren in de versnipperde logistiekdivisie. Het bleek een soort toelatingsexamen voor de raad van bestuur van TPG: toen `groeimanager' Rossi de zaak niet onder controle kreeg, was de keuze voor Kulik snel gemaakt.

In Nederland is Kulik relatief onbekend, op de golfbanen van Florida niet. Golfmaatje John Douglas: ,,Hij verliest nooit z'n kalmte. Ik heb hem nooit z'n club zien stukslaan of op de grond zien smijten – of hem zelfs maar horen vloeken.'' En dat terwijl Kulik volgens oud-collega Hurley nog wel eens een putt mist. Jammer voor Kulik dat TPG-topman Bakker vorig jaar besloot het sponsorschap van het TNT Dutch Open golftoernooi in te wisselen voor een samenwerkingsverband met het Wereldvoedselprogramma van de VN.

Bakker mag overigens op de golfbaan en in de boardroom wel uitkijken voor Kulik, zo blijkt uit opmerkingen van twee van zijn landgenoten. Op de golfbaan: ,,Hij slaat zijn beste ballen wanneer je ze 't minst verwacht'', vertelt Jeff Hurley. In de bestuurskamer: ,,Hij heeft absoluut de capaciteiten en de leiderschapskwaliteiten om CEO van TPG te worden'', zegt Mark Morrisson, ex-TNT North America.

    • Viktor Frölke
    • Reinoud Roscam Abbing