Prettuin en Brave Hendrik

Zo langzamerhand weet bijna iedereen wat een Opperdoezer Ronde is. Dit heerlijke Noord-Hollandse aardappeltje, met 1860 als geboortedatum, haalde menigmaal de krant en is dus geen vergeten groente meer. Wie weet hoe een Mr. Turner Cottages-kool er uitziet of wat Boksbaard of Paarse Wigwam is mag de vinger opsteken. Er zijn nogal wat groenten in het vergeetboek geraakt. Zelfs voor het vinden van schorseneren moet je tegenwoordig je best doen. Deze ooit zo heel gewone wortels, die ook wel armeluis asperges worden genoemd, vind je niet bij een supermarkt; wel bij een goede groenteman of natuurvoedingswinkels. In april van dit jaar werd het Nederlands Genootschap der Vergeten Groenten, waartoe bovengenoemde en nog vele andere soorten behoren, opgericht. Het genootschap wil het uitsterven van bijzondere – en lekkere – vergeten groenten voorkomen. Dit genootschap is een initiatief van Landhoeve Rijkel, een landbouwbedrijf in het Limburgse Beesel, en Vreekens Zaden, een 77 jaar oud handelsbedrijf in zaden en pootgoed. In Beesel bevindt zich een historische groentehof die voor iedereen gratis toegankelijk is. De tuin bevat ongeveer 70 authentieke, bijna vergeten groenten als Boksbaard, Buggenummer Muuskes, aardamandelen, Brave Hendrik, Keukenmeidenverdriet, Repelsteeltje en kliswortel. Er worden zaden en pootgoed verkocht en exclusieve historische groenten. De beste tijd om de tuin te bezoeken is van eind juni tot en met oktober. Op 10 augustus was er een Artisjokkendag en op 31 augustus is er een open dag, proeverij en rondleiding. Wie met zijn aangeschafte historische groenten aan de slag wil kan in het boekje Vergeten Eten de nodige aanwijzingen, authentieke oude recepten die aan de moderne kookwijze zijn aangepast vinden. Kijk voor meer informatie over deze aanbevolen prettuin op www.vergeteneten.nl of www.vreeken.nl. Vandaag een recept voor jonge meiraapjes/meiknolletjes, lievelingsgroente van Goethe, die zwevend (een deftig woord voor frituren) worden gebakken. Snijd de zeer dun geschilde meiraapjes in frieten. Frituur ze krokant en bruin. Laat ze even op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met zout. Ook aanbevolen: Met venkelzaadjes of geraspte Parmezaanse kaas. Eet de frieten zo of serveer ze als groente bij de maaltijd.

    • Anne Scheepmaker