Peter Greenaway houdt opnieuw Militans-lezing

De Britse filmmaker en beeldend kunstenaar Peter Greenaway houdt op 28 september in het Academiegebouw van de Utrechtse universiteit voor de tweede keer de Cinema Militans-lezing van het Nederlands Film Festival. Ook in 1988 sprak Greenaway deze door Menno ter Braak geïnspireerde visie op de toekomst van de cinema uit. Volgens festivaldirecteur Doreen Boonekamp zijn Greenaway's inzichten op filmgebied inmiddels veranderd. The Moab Story, het eerste deel van Greenaway's drieluik The Tulse Luper Suitcases, neemt deel aan de competitie van het Nederlands Filmfestival. Toen Greenaway's eerdere film Prospero's Books in 1991 het Gouden Kalf won voor de beste Nederlandse speelfilm, stuitte dit op luide protesten uit de filmsector, omdat de film weinig Nederlands zou zijn. Het festival veranderde de reglementen en introduceerde een puntensysteem om de nationaliteit van een film vast te stellen. The Moab Story beantwoordt daar ruimschoots aan, omdat de regisseur sinds enige jaren in Amsterdam woont en ook de initiërend producent, Kees Kasander, in Nederland is gevestigd.