Onverwachte krimp Franse economie

Na de Duitse, Italiaanse en Nederlandse economie is nu ook de Franse economie, de op een na grootste van Europa, in het tweede kwartaal gekrompen. Dat is tegen de verwachting van menigeen in.

Anders dan de drie andere Europese landen is Frankrijk niet in recessie, want de Franse economie is niet twee kwartalen achtereen gekrompen, wat bij Duitsland, Italië en Nederland wel is gebeurd. En twee kwartalen krimp achtereen is de technische definitie voor recessie. Dat neemt niet weg dat er in het laatste kwartaal van 2002 ook al Franse krimp was.

Volgens Insee, het Franse bureau voor de statistiek, kromp de economie van Frankrijk met 0,3 procent in het tweede kwartaal vergeleken met het eerste kwartaal. Franse economen hadden stagnatie, dus nulgroei verwacht, geen krimp. Bovendien blijkt de groei in het eerste kwartaal geen 0,3 maar 0,2 procent te zijn, zo heeft Insee vandaag bekendgemaakt.

Opvallend aan de jongste kwartaalcijfers is dat voor het eerst sinds 1996 de Franse consumptie is gekrompen, met 0,2 procent, volgens economen wegens de gestegen werkloosheid.

Het nieuwste cijfer is een tegenvaller voor de Franse regering. Vorige maand nog zei premier Raffarin een kwartaalgroei van 0,1 procent te verwachten.

Franse bankanalisten hebben hun voorspelling voor heel 2003 nu lager gesteld en verwachten dat de economie met hooguit 0,8 procent zal groeien. Bij een groei van 1 procent wordt al verwacht dat Frankrijk opnieuw de Europese begrotingsgrens zal overschrijden. En dat zal des te makkelijk gaan nu de Franse regering vasthoudt aan haar voornemen de belasting volgend jaar te verlagen en het geld daarvoor te lenen, niet uit bezuinigingen te financieren.

Aangezien de Duitse regering min of meer hetzelfde doet, stevenen de regeringen van de twee grootste economieën van Europa af op een confrontatie met de landen die zich wel aan de Europese begrotingsregels houden, zoals Nederland dat voorrang geeft aan bezuinigen en de krimp die daarvan het gevolg is op de koop toe neemt.

Landen als Nederland menen dat, als de Europese economie weer aantrekt, bij een geringer begrotingstekort ,,de aansluiting straks makkelijker zal gaan'', zo heeft tenminste minister Zalm (Financiën) verklaard.