Nokia koopt deel Sega

Nokia heeft vandaag voor een onbekend bedrag de internetactiviteiten van de Japanse softwareproducent Sega overgenomen. Het Finse concern, 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, wil daarmee zijn ambities in de draagbare spelcomputers meer vorm geven. Nokia had voor dit doel al een apparaat ontwikkeld, de zogeheten N-Gage, maar beschikte tot dusver over weinig software.

De aangekochte Sega-divisie, gevestigd in San Francisco vlakbij Silicon Valley, maakt spelletjes voor op internet. Deze zullen nu voor het `online gamen' met de N-Gage beschikbaar komen. Sega is al een voorname leverancier voor de Xbox van Microsoft, de Playstation van Sony en de Gamecube van Nintendo.

De N-Gage moet in oktober op de Amerikaanse markt komen en zal een concurrent worden van de populaire Gameboy van Sony. Analisten twijfelen of Nokia daarin zal slagen, omdat de marktpositie van de Gameboy sterk is. Sony heeft bovendien een groot aantal exclusieve contracten afgesloten voor spelletjes op zijn mobiele spelcomputer.

Gerectificeerd

Gameboy

In het artikel Nokia koopt deel Sega (20 augustus, pagina 17) staat dat de spelcomputer Gameboy wordt gemaakt door Sony. Gameboy is een merk van Nintendo.