Kritiek op ruitercoach Romp

De gebroeders Visser, eigenaren van de springstal Eurocommerce, waarvoor onder andere de gebroeders Wim en Gerco Schröder springpaarden rijden, leven in onmin met bondscoach Bert Romp. Gevolg hiervan is dat de bondscoach volgende week tijdens het CHIO van Rotterdam Wim Schröder niet met het paard Montreal niet kan opstellen.

Ook kan Romp geen beroep doen op de broers Schröder voor de finale van de Super League, medio september in Barcelona. ,,Jammer'', verklaarde Romp, ,,want tijdens de wedstrijden in de Super League heeft Wim Schröder bewezen van grote waarde te zijn voor de equipe. Daarom ook heb ik hem opgenomen in de equipe die vanaf morgen in actie komt tijdens de EK in Donaueschingen.''

Reden van de onmin is niet dat Gerco Schröder als reserve is meegegaan naar dit EK, maar wel dat Romp voor de vierde plaats in het team zijn oog heeft laten vallen op Leopold van Asten, die voor de zelfde sponsor (VDL Groep) rijdt als Jan Tops. Van Asten, die internationaal niet ervaren is maar wel onlangs in Mierlo de Nederlandse titel veroverde, werd mede op grond van die prestatie voor dit EK geselecteerd.

Volgens KNHS-directeur G. de Jong verweten de broers Visser de bondscoach een gebrek aan integriteit. Zij menen dat Romp zijn oren heeft laten hangen naar Jan Tops, en dat daardoor de beslissing van Romp niet eerlijk is. De Vissers waren niet bereid hun visie nader toe te lichten.

Binnenkort wordt de Federatie van Hippische Ondernemers (FNHO) opgericht. Samen met sport, fokkerij en toeleveranciers vormen de hippische ondernemers de tweede sportindustrie van Nederland. De eerste is voetbal. Daarna volgt de paardenwereld met een jaaromzet van 1,3 miljard euro en ongeveer 12.000 werknemers in vaste dienst. De belangrijkste organisaties die zich in de FNHO hebben verenigd zijn manegehouders, instructie-, sport en trainingsstallen, handelsstallen, hengstenopfokkers en hengstenhouders.

    • Jacob Melissen