KPN en ASML in trek op Damrak

De positieve stemming op de effectenbeurzen in Europa werd vanmorgen enigzins gedrukt door de schrik over het oplaaiend geweld in het Midden-Oosten. Beleggers namen aanvankelijk winst en duwden met hun verkopen de belangrijkste indices in het rood.

In de loop van de ochtend keerde langzaam het optimisme weer terug dat economisch herstel desondanks gloort. Dat bracht de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX-index, naar een plusje van een half punt of 0,2 procent van 327,11 punten. De andere beurzen in Europa bleven op verlies staan.

Het terugkerende optimisme bracht winst voor onder meer technologiefondsen als KPN en ASML. Het telecomconcern won 1,9 procent op 6,54 euro en de fabrikant van machines voor de chipindustrie profiteerde van hoopvolle verwachtingen in de chipsector met een koersstijging van bijna 2 procent op 12,54 euro.

Hagemeyer, dat de afgelopen dagen zijn aandelen wat winst zag pakken, moest vanmorgen weer wat terug. Het handelshuis leverde 0,8 procent in op 3,59 euro. Ook de uitgevers Reed Elsevier en VNU daalden: beide 0,8 procent.

De andere Europese indices waren niet overtuigend. Frankfurt schommelde rond de slotstand van gisteren en Parijs noteerde min 0,5 procent. Aan het begin van de dag was bekendgeworden dat de Franse economie in het tweede kwartaal was gekrompen. Ook in Londen hadden de dalende fondsen de overhand. De FTSE-index zakte 0,8 procent.

In Frankfurt was de Duitse chemie- en farmaciegigant Bayer de belangrijkste stijger. Gisteren bleek dat de Amerikaanse autoriteiten toestemming geven aan Bayer en het Britse GlaxoSmithKline om het potentiemiddel Levitra op de markt te brengen. Tot nu toe is alleen Viagra in de VS verkrijgbaar. Het aandeel Bayer steeg 2,8 procent.

Optimisme over herstel van de economie in Japan voerde vanmorgen de boventoon op de effectenbeurs in Tokio. De Nikkei-index sloot met een winst van 117,96 punten ofwel 1,2 procent op 10.292,06 punten.

De andere beurzen in het Verre Oosten deden het minder goed. In Seoul sloot de Kospi-index met een verlies van 0,4 procent. Sydney boekte een bescheiden winst van 0,1 procent en de Hang-Sengindex in Hongkong sloot 0,3 procent lager.