`Homeopaten overtreden massaal medicijnenwet'

Homeopaten verstrekken op grote schaal geneesmiddelen aan patiënten terwijl ze daartoe wettelijk niet bevoegd zijn. Dat zegt Martin de Munck, vice-voorzitter van de beroepsvereniging voor klassieke homeopaten NVKH.

Homeopaten beoefenen geen erkend medisch beroep, zij zijn alternatieve genezers. Daarom mogen zij geen medicijnen in voorraad hebben, verstrekken of voorschrijven. Alleen als ze arts zijn, mogen ze recepten uitschrijven.

Volgens De Munck voorzien homeopaten patiënten in de praktijk wel van geneesmiddelen. Zijn vereniging heeft zo'n zeshonderd leden. De Munck: ,,Vrijwel alle homeopaten overtreden de wet.''

Sinds juni vorig jaar mogen homeopathische middelen alleen als geneesmiddel worden verkocht als zij als zodanig zijn geregistreerd. Volgens De Munck moet daarom de wet worden veranderd, niet de praktijk van zijn leden.

De Munck heeft onlangs een verzoek gericht aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid om het beroep van homeopaat op te nemen in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Door een uitzonderingspositie in de geneesmiddelenwet zouden homeopaten dan wel bevoegd kunnen worden om medicijnen te verstrekken. Een beschermde titel zou volgens De Munck eveneens zichtbaar onderscheid kunnen maken tussen deskundige en minder deskundige homeopaten. Iedereen mag zich nu homeopaat noemen. De evaluatie van de wet wordt dit najaar in de Tweede Kamer besproken.

Een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg zegt niet over de praktijk van homeopaten te kunnen oordelen. De inspectie houdt alleen toezicht op beroepen die geregistreerd zijn in de wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg.

Homeopathische geneesmiddelen bestrijden een aandoening met stoffen – in een extreme verdunning – die de aandoening juist veroorzaken, waardoor het lichaam weerstand zou opbouwen. De middelen moeten sinds vorig jaar wettelijk geregistreerd zijn als medicijn. Niet-geregistreerde homeopathische geneesmiddelen moesten uit de handel worden gehaald.

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg begin dit jaar bleek dat ongeregistreerde homeopathische geneesmiddelen ook na invoering van de regeling gemakkelijk in apotheken en drogisterijen te verkrijgen zijn. Fabrikanten maken gebruik van mazen in de wet. Leveranciers nemen ongeregistreerde geneesmiddelen uit de handel en vervangen ze door eenzelfde product, met een andere verpakking. De samenstelling en bereidingswijze blijven onveranderd, maar van de verpakking worden verwijzingen naar homeopathie of geneesmiddelen verwijderd.

    • Esther Rosenberg