Franse oppositie blijft stoken over hittegolf

De Franse linkse oppositie, die vorig jaar zowel bij de presidentsverkiezingen als bij de parlementsverkiezingen het onderspit dolf, maakt gretig gebruik van de crisis in de gezondheidssector als gevolg van de hitte om opnieuw de overhand te krijgen. Socialisten, communisten en groenen hebben zich verenigd en blijven kritiek spuien op de laattijdige reactie van de regering in de crisis, veroorzaakt door de hoge temperaturen. Het ontslag van Lucien Abenhaim, directeur-generaal van de Volksgezondheid, lost volgens de oppositie niets op. ,,Abenhaim wordt enkel gebruikt als zondebok'', zegt François Hollande, hoofd van de Franse socialistische partij.

De oppositie benadrukt dat de regering nog steeds niet heeft uitgelegd waarom pas dagen na de eerste waarschuwingen een urgentieplan in werking is gesteld. Premier Raffarin, die de beschuldigingen van zijn tegenstanders afdoet als zuiver `polemisch', wil vooral de acties van zijn regering rechtvaardigen. ,,Vanaf het ogenblik dat we gewaarschuwd werden, zijn alle betrokken ministers gemobiliseerd en hebben we alle nodige maatregelen getroffen'', zei de premier tegen Le Figaro. Minister van Gezondheidszorg Jean-François Mattei van zijn kant verdedigde zichzelf en de regering door vraagtekens te zetten bij het waarschuwingssysteem waarvoor Lucien Abenhaim verantwoordelijk was.

Voor de oppositiepartijen volstaan deze verklaringen echter niet. ,,De vraag is of de regering inderdaad de juiste beslissingen op het juiste moment heeft genomen. Mijn antwoord is nee'', reageerde François Hollande. Ook de socialistische oud-minister van Werkgelegenheid, Elisabeth Guigou, wijst met een beschuldigende vinger naar de regering. ,,De regering is verantwoordelijk, want de waarschuwingen werden niet ernstig genomen'', aldus Guigou.

De linkse oppositie maakt van de crisis rond de gezondheidszorg gebruik om het hele liberale beleid van de regering ter discussie te stellen. Ze wil aantonen dat het economische liberalisme openbare diensten, zoals de gezondheidszorg, benadeelt.

Ook de Spaanse media meldden gisteren dat duizenden doden het gevolg zijn van de hitte. Eerder hadden de Spaanse autoriteiten gezegd dat het er minder dan vijftig waren. De krant El País berichtte gisteren voor Madrid een stijging van het aantal sterfgevallen van 18,8 procent en voor het centrum en het zuiden van het land zelfs een toename met 86,9 procent.

In Portugal zouden de bosbranden die het land enkele weken geleden teisterden, volgens milieuactivisten een enorme bodemerosie tot gevolg hebben bij hevige regenval. ,,Meer dan 12,5 miljoen ton aarde zal het komende jaar wegspoelen en onder andere in rivieren terechtkomen'', zegt Quercus, Portugals grootste milieuorganisatie. De erosie zou negatieve gevolgen hebben voor de landbouw en kan watervervuiling veroorzaken.