Fractievoorzitters Kamer gaan toch naar Antillen

De fractievoorzitters in de Tweede Kamer brengen volgende week toch een bezoek aan de Antillen en Aruba. Dat hebben zij gisteren besloten na onderling overleg en een gesprek met minister De Graaf (Koninkrijksrelaties).

Met name de fractievoorzitters van de coalitiepartijen CDA, VVD en D66 overwogen sinds vorige week de reis af te zeggen. Zij reageerden daarmee op berichten dat de nieuwe Antilliaanse premier Mirna Godett ,,geen tijd'' zouden hebben om hen te ontvangen. Ook andere ministers van de grootste regeringspartij, Frente Obrero i Liberashon, kregen van hun partijleiding zulke instructies.

Deze week kreeg Kamervoorzitter en delegatieleider Weisglas bevestiging van de Antilliaanse gastheer, Statenvoorzitter Lucia, dat er wel een ontmoeting komt met een delegatie van de Antilliaanse regering, onder leiding van Godett.

Met name VVD-fractieleider Van Aartsen toonde gisteren nog bedenkingen. Hij wilde wachten op de presentatie van het regeerakkoord van de regering-Godett, zodat er gesproken zou kunnen worden over het beleid. ,,De reis wordt nu informatief, maar niet meer dan dat'', aldus Van Aartsen gisteren. De Antilliaanse regeringscoalitie, bestaande uit zeven partijen, bereikte juist deze week overeenstemming over een regeerakkoord.

De fractievoorzitters lieten zich overtuigen door minister De Graaf, die hun volgens Van Aartsen had voorgehouden dat het bezoek kan ,,bijdragen aan normalisatie van de verhoudingen''. Ook Kamervoorzitter Weisglas noemde het bezoek gisteren ,,juist goed voor de verhoudingen''.

Tussen Nederlandse parlementariërs en de Antillen ontstonden de afgelopen weken irritaties, onder meer nadat FOL-partijleider Anthony Godett zijn zus Mirna naar voren had geschoven als premier die naar hem zou luisteren. Hij kon zelf geen premier worden omdat hij wordt verdacht van fraude en corruptie.