Fonds: `Laat me je ding zien'

Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst stuurt een scout de wijken in om nieuw talent te spotten en subsidie-aanvragen ,,uit te lokken''. De secretaris van het Fonds, Tynke Hiemstra, houdt de komende weken spreekuur in Osdorp, De Indische Buurt en andere wijken met veel allochtonen. Nieuwe kunstenaars kunnen informatie inwinnen over subsidies.

In de hele stad is gefolderd en zijn posters opgehangen met de strijdkreet: `Laat me je ding zien'. Het Fonds vergelijkt de actie met de tv-talentenjacht Idols. Hiemstra: Ik zou het leuk vinden als mensen voor me komen zingen. Maar ik zit er alleen om ze te helpen bij een subsidieaanvraag. We bedoelen niet letterlijk: laat je ding zien, we bedoelen: kom met een protoplan. Ik kom om te helpen, niet om alles keihard af te kraken. Als iemand een lelijke tekening laat zien, ga ik niet zeggen dat het lelijk is. Ik kan wel zeggen: misschien kun je ook wat ander werk aan de commissie tonen.''

De actie is onderdeel van het Actieplan Cultuurbereik 2001-2004 van oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg. Het Amsterdamse fonds heeft jaarlijks 550.000 euro te verdelen aan mensen die niet zo makkelijk de weg naar de subsidiepotten vinden. Die moesten volgens Van der Ploeg `subsidierijp' worden gemaakt.