Ex-wapeninspecteur Butler gouverneur Tasmanië

Richard Butler, oud-hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak, wordt gouverneur van de kleinste Australische staat, Tasmanië. Butler (61) is een fel criticus van premier Howards Irak-beleid. De nieuwe vertegenwoordiger van de Britse koningin is verder republikein: ,,Met een buitenlands staatshoofd voelen Australiërs zich ongemakkelijk in hun eigen huid.''

De Britse koningin, die ook koningin is van Australië, wordt in dat land in haar afwezigheid niet alleen door een federale gouverneur-generaal vertegenwoordigd. In elk van de zes Australische staten heeft een gouverneur een soortgelijke functie.

Butler denkt aan een internationale invulling voor zijn rol. Hij zegt dat hij wegens zijn international contacten (hij werkte als Australisch diplomaat in twintig landen) zijn perifere staat met minder dan een half miljoen inwoners in het buitenland ,,op de kaart kan zetten''. Hij werd in 1998 gedwongen zijn zoektocht naar verboden wapens in Irak te stoppen, na aanhoudende bombardementen door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Butler was een fel tegenstander van een oorlog tegen Irak zonder goedkeuring van de Verenigde Naties – waar Australië aan deelnam. ,,De regering-Howard heeft het internationale recht naast zich neergelegd. Door deze illegale oorlog is de wereld gevaarlijker geworden'', aldus Butler. Hij riep onlangs de premier en de minister van Buitenlandse Zaken op om af te treden omdat Australiërs onjuiste informatie was gegeven over de reden waarom het land ten oorlog was getrokken.

Zijn benoeming hoefde niet door de federale regering-Howard te worden goedgekeurd. Die kwam tot stand op voordracht van de Labor-regering van Tasmanië.

    • Hans van Kregten