Druk op Ahold komt niet van AFM

Ahold geeft opening van zaken onder druk van beleggers, niet onder druk van AFM of beurs. `De toezichthouders hebben het concern hiermee laten wegkomen.'

Begin deze week was de stand als volgt: Ahold zou de jaarcijfers van dochter Albert Heijn niet met het publiek delen, het concern zou geen vergadering houden om de jongste vertraging van de concerncijfers toe te lichten en de nieuwe topman – drieënhalve maand in dienst – zou zijn plannen voor het supermarktconcern op een niet nader genoemd tijdstip ontvouwen, wellicht in oktober.

Maandagavond kwam de draai: er komt toch een vergadering (4 september) waarin Ahold zijn problemen uitlegt en aandeelhouders de cijfers van Albert Heijn en het Amerikaanse Stop & Shop zal tonen. Nieuwe topman Anders Moberg presenteert op dezelfde bijeenkomst zijn strategie.

Daar houden beleggers van. De aandelenkoers van Ahold steeg gisteren met 9 procent op het nieuws.

Aholds ommezwaai volgt ,,na overleg met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB)''. De VEB verzet zich al maandenlang tegen de situatie dat er gecontroleerde jaarcijfers van Albert Heijn en de Amerikaanse supermarktketen aan een syndicaat van banken is verstrekt, terwijl de aandeelhouders het zonder die informatie moeten stellen. Toen Ahold vorige week de toezegging niet nakwam om de problemen op een vergadering uit te leggen bij een nieuwe vertraging van de cijfers was voor de VEB de maat vol. Een procedure tegen Ahold wegens wanbeleid bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof werd overwogen.

Het is niet de eerste keer dat assertieve beleggers snel resultaat boeken bij het eisen van informatie. Eind 2001 spande Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie een kort geding aan tegen KPN wegens discriminatie van aandeelhouders en misbruik van voorkennis. De banken en de Nederlandse staat (als grootaandeelhouder) kenden de kredietvoorwaarden van een lening, de beleggers niet. Binnen een dag lagen de cijfers op tafel. Lakeman had naar eigen zeggen ,,zelden zo snel succes geboekt''.

Pressie van beleggers loont, zo tonen Ahold en KPN. Maar is het niet de taak van toezichthouders om zorg te dragen voor gelijkheid van informatie op de kapitaalmarkt? Een woordvoerder van de Autoriteit Financiële Markten beaamt dat zij waakt voor een zuivere verhouding tussen marktpartijen en een adequate werking van de financiële markten. ,,Maar het toezicht ligt bij beursorganisatie Euronext. Daar ligt de primaire verantwoordelijkheid. Wij kijken als het ware over de schouder mee.''

Volgens de noteringsregels van Euronext dienen bedrijven koersgevoelige informatie onverwijld naar buiten te brengen. ,,Maar het is de vraag of bepaalde informatie koersgevoelig is of niet. Die vraag kan alleen achteraf worden beoordeeld'', licht een woordvoerder toe. ,,Wij toetsen achteraf, wij kunnen dat niet vooraf doen.''

Ahold zal drie maanden nadat het ,,gecontroleerde'' cijfers van Albert Heijn aan de banken verstrekte, een afgeleide van die cijfers aan de beleggers geven. Deze cijfers zijn niet gecontroleerd door de accountant. Een woordvoerder van Ahold noemt de cijfers die aan de banken zijn verstrekt ,,vertrouwelijk''. Volgens de woordvoerder geven die cijfers ,,een ander beeld voor andere doeleinden''.

In dat opzicht is het succes van de VEB beperkt. De vereniging stuurde brieven naar de AFM en Euronext om de toezichthouders te wijzen op de informatievoorsprong van banken. Directeur Peter Paul de Vries: ,,Maar ik heb geen actie uit die hoek gezien. Eigenlijk zou het zo moeten functioneren dat de VEB niet aan de bel hoeft te trekken. De toezichthouders hebben Ahold hier mee laten wegkomen. Zij riskeren dat er met voorkennis gehandeld is.''

    • Jeroen Wester