14 gegijzelde toeristen terug uit Mali

Vanmorgen om half acht zijn de veertien in Mali vrijgelaten toeristen, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers, geland op het militaire vliegveld van Keulen.

De toeristen, die zes maanden lang in de Sahara gevangen werden gehouden door radicale Algerijnse moslims, liepen meteen naar de bus die voor hen klaar stond en reden door naar een afgeschermd deel van het vliegveld. Daar werden ze opgewacht door hun familie.

Jürgen Chrobog, de Duitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, zei in een korte verklaring dat het aan de gezamenlijke inspanningen van de Duitse, Malinese en Algerijnse regeringen te danken was dat de veertien waren vrijgekomen. Hij zei ook dat hij op dit moment ,,afstand wilde nemen van kritische vragen''. Het was nu tijd om blij te zijn dat alles zo goed was afgelopen. Chrobog verwees daarmee naar de Duitse parlementariërs, van CDU en SDP, die gisteren zeiden dat toeristen die weten welke risico's ze lopen moeten meebetalen aan de kosten van hun vrijlating. Dat pleidooi wordt in Nederland ondersteund door onder anderen VVD-parlementariër Geert Wilders.

De veertien toeristen werden gisteravond laat nog in de Malinese hoofdstad Bamako ontvangen door de Malinese president. De dag ervoor waren ze na langdurige onderhandelingen door hun ontvoerders overgedragen aan de Malinese autoriteiten.

Het Duitse en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken willen niet zeggen hoe de vrijlating tot stand is gekomen en of er losgeld is betaald. Het officiële beleid is dat er nooit losgeld wordt betaald. Arjen Hilbers gaat in de loop van de dag terug naar Nederland. Hij wordt begeleid door mensen van Buitenlandse Zaken.