Waterpeil van de Rijn stijgt weer

Het peil van de Rijn stijgt weer door lokale regenbuien in Duitsland. Vanochtend was het peil bij Lobith 7,24 meter boven NAP, rond het middaguur 7,26 meter. Dat zegt het Informatiecentrum Binnenwateren in Lelystad. Gisteren stond het peil bij Lobith nog op 7,17 meter boven NAP, de laagste waterstand ooit.

De buien in Duitsland, in het Ruhrgebied en in Zuid-Duitsland, waren voldoende voor een flinke stijging. Morgen verwacht het informatiecentrum, dat over een groot netwerk van actuele waterstanden beschikt, bij Lobith een peil van 7,45 meter boven NAP, voor donderdag zelfs 7.55 meter boven NAP. Verder valt niet te voorspellen. Zonder regen in het stroomgebied van de Rijn zal het peil bij Lobith weer dalen. Overigens is de waterdiepte van de Rijn bij Lobith zelf circa 2,20 meter.

Staatsecretaris Schultz (Verkeer en Waterstaat, VVD) overweegt om water uit het IJsselmeer richting de Randstad te laten voeren, om verdere daling van het grondwaterpeil daar te verhinderen. Een woordvoerder van de Unie van Waterschappen zegt dat het onderzoek naar deze ,,theoretische mogelijkheid'' nog wel een week kan duren. Water uit het IJsselmeer kan op twee manieren naar de Randstad geleid worden: uit het Markermeer via de Amstel, of uit het IJmeer via de Vecht en het Amsterdam-Rijnkanaal. In normale omstandigheden moet de Randstad het van wateraanvoer uit de Hollandsche IJssel bij Gouda hebben. Het aanvoeren van IJsselmeerwater kan volgens de Unie van Waterschappen wel negatieve effecten hebben op het milieu.