Vier doodstraffen in Casablanca

Een rechtbank in het Marokkaanse Casablanca heeft vannacht de doodstraf uitgesproken tegen vier verdachten van de zelfmoordaanslagen van 16 mei in de Marokkaanse havenstad.

De rest van de zevenentachtig verdachten, allen vermoedelijke leden van de verboden radicale moslimbeweging Salafia Jihadia, kregen vrijheidsstraffen variërend van tien maanden tot levenslang. De vijf gelijktijdige aanslagen kostten drie maanden geleden het leven aan vijfenveertig mensen, onder wie twaalf zelfmoordcommando`s.

De vier terdoodveroordeelden werden schuldig bevonden aan moord, sabotage, het in gevaar brengen van de staatsveiligheid en deelname aan een criminele organisatie. Drie van de vier zijn kamikaze's die op het laatste moment afzagen van hun actie. De vierde is een leider van Salafia Jihadia. In de laatste twintig jaar is de doodstraf in Marokko slechts een keer uitgevoerd, in 1993.

Negenendertig beklaagden kregen levenslang, velen omdat ze op een reservelijst stonden om zelfmoordaanslagen te plegen. Volgens de openbare aanklagers op het proces plande de organisatie een aanslagengolf op toeristische trekpleisters in Agadir, Marrakesh en Essaouira, als onderdeel van een heilige oorlog tegen Westerse, joodse en Amerikaanse doelwitten.

Het proces vond plaats onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen. De verdachten zaten achter geblindeerd en kogelvrij glas. De aanslagen waren gericht tegen een Spaans restaurant, de Belgische ambassade, een joods kerkhof, een ontmoetingscentrum en een hotel.

De Marokkaanse minister van Justitie, Mohammed Bouzoubaa, heeft bekendgemaakt dat meer dan duizend vermoedelijke islamitische extremisten terecht zullen staan voor terroristische activiteiten in Marokko. 634 aanhoudingen zijn verricht in verband met de aanslagen van 16 mei. Op 12 juli sprak de rechtbank ook al tien doodvonnissen uit tegen 31 andere leden van Salafia Jihadia. De radicale organisatie trekt vooral jongeren aan uit het verarmde stadsdeel van Casablanca, Sidi Moumen. Volgens de autoriteiten is de groep verbonden met Osama bin Ladens Al Qaeda.