Verzet in Afghanistan breidt zich uit

Voortgaande aanslagen door Afghaanse rebellen hebben opnieuw hulpverleners in Afghanistan getroffen. Zondag raakten twee Afghaanse medewerkers van de Britse hulporganisatie Save the Children gewond na een aanslag door, wat vermoed wordt, rebellen van de moslimfundamentalistische Talibaan.

De twee werden op weg naar de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif overvallen. De aanslag had plaats in het zelfde gebied waar twee weken geleden een voertuig van de Britse mijnopruimingsorganisatie Halo Trust door een raketgranaat onder vuur werd genomen. Daarbij vielen toen geen slachtoffers.

Eerder deze maand haalde de Pakistaanse media een ondergedoken woordvoerder van de Talibaan aan die verklaarde dat de moslimextremisten hebben besloten hun guerrilla-activiteit in Afghanistan uit te bereiden naar het noorden van het land. Tot nu toe is het Talibaan-verzet vooral actief geweest in het Pakistaans-Afghaanse grensgebied.

De jongste aanslag komt op het moment dat overal in Afghanistan het geweld oplaait. In binnen- en buitenland neemt derhalve de zorg toe dat de Talibaan bezig zijn zich te hernemen. De afgelopen week, met meer dan tachtig doden, was een van de bloedigste perioden sinds het Talibaan-regime eind 2001 door de Verenigde Staten werd verdreven.

Het grootste rebellenoffensief tot dusver had afgelopen weekeinde plaats in Terwah, niet ver van de Pakistaanse grens. Daarbij voerden meer dan tweehonderd islamitische militieleden een aanval uit op het hoofdkwartier van de politie in de provincie. Ten minste drie Afghaanse regeringssoldaten kwamen om het leven. Volgens het provinciaal hoofd van de politie voerden de rebellen hun aanval uit vanuit Pakistan. ,,Ze staken de boel in brand en vluchtten naar Pakistan'', aldus de politiechef.

Enkele uren daarvoor kwamen 22 mensen om het leven tijdens een vuurgevecht in het nabij gelegen district Birmal. Ten minste zes van de slachtoffers waren Afghaanse militairen.

Ook in Kabul blijft het geweld aanhouden. Vandaag kwam daar een bom tot ontploffing in het woonhuis van de broer van de Afghaanse president Karzai. Niemand raakte daarbij gewond.

Zorgen over de blijvende onveiligheid in Afghanistan worden met name gesterkt door het gestage vertrek van Amerikaanse troepen uit het land. Veel Amerikaanse commando's in Afghanistan zijn de afgelopen maanden overgeplaatst naar Irak in een poging daar orde op zaken te stellen. Volgens critici wordt het daarmee steeds lastiger terreurleider Osama bin Laden op te sporen; de man om wie de Amerikaanse strijd tegen de terreur in 2001 is begonnen.

De Verenigde Staten houden echter vol dat zij de stabiliteit in Afghanistan kunnen garanderen, ondanks hun acties in Irak.