Turnteam verspeelt plaats op Olympische Spelen

Nederland mag volgend jaar geen turnteam afvaardigen naar de Olympische Spelen in Athene. Toen vannacht bij de wereldkampioenschappen in Anaheim na twee dagen het eindklassement van de landenwedstrijd kon worden opgemaakt, vonden de turnsters zich terug op een zestiende plaats. Daarmee behoort Nederland niet tot de twaalf landen die als ploeg mogen deelnemen aan de Spelen, maar tot het zestal dat recht heeft op twee individuele inschrijvingen.

Na twee jaar voorspoed bij het vrouwenturnen was er aan de Amerikaanse westkust sprake van een opeenstapeling van tegenslagen: de belangrijkste turnsters raakten geblesseerd, bondscoach Frank Louter maakte arbitraire keuzes bij het samenstellen van zijn team en een aantal turnsters presteerde ver beneden hun niveau. Daarnaast slaagde de ploegleiding er niet in een kameraadschappelijke sfeer te creëren, die zo kenmerkend is voor succesvolle landen.

Gerelateerd aan de klassering is Nederland terug bij het niveau van vier jaar geleden, toen het team bij de WK in het Chinese Tianjing met een veertiende plaats ook al naast kwalificatie voor de Olympische Spelen in Sydney had gegrepen. Die getalsmatige stagnatie is evenwel geen afspiegeling van het werkelijke niveau; de Nederlandse turnsters hebben de laatste twee jaar namelijk spectaculaire vorderingen gemaakt. Met Verona van de Leur en Renske Endel had Nederland in 2001 en 2002 zelfs medaillewinnaressen op grote toernooien in huis. Die progressie stagneerde in Californië op een uitermate ongelukkig moment. De beoogde en ook verwachte olympische kwalificatie voor de ploeg mislukte, omdat uitgerekend in de aanloop naar de WK in Anaheim de ziekenboeg volstroomde.

Toen Nederland de eerste ronde van de landenwedstrijd afsloot met een tegenvallende score van 141.196 punten, was al duidelijk dat `Athene' onhaalbaar was. De bevestiging volgde afgelopen nacht toen nog tien landen de score van Nederland overtroffen. Van toonaangevende turnnaties als China, Roemenië en Rusland werd dat verwacht, maar dat zwakker aangemerkte landen als Canada, Noord-Korea, Engeland, Duitsland, Japan, Australië en Italië ook hoger scoorden, werd door de turnsters en hun coach als pijnlijk ervaren.

In zijn slotbeschouwing verdedigde Louter vannacht de opvatting dat hij grotendeels met domme pech was geconfronteerd. Van de Leur staat al vanaf maart op non-actief met een botkneuzing in haar enkel en Endel liep achterstand op als gevolg van een operatie aan haar amandelen. Daar bovenop verstoorden ook nog eens ernstige blessures van Berber van den Berg en Gabriëlla Wammes de voorbereiding op de WK.

Vooral het zwakke optreden van Wammes kan Louter worden aangerekend. Zij zou aanvankelijk als gevolg van een rugblessure thuisblijven, maar gezien het belang van de wedstrijd en de kwetsbaarheid van andere meisjes, werd alsnog besloten haar mee te nemen.

Wammes staat te boek als een wisselvallige turnster, maar ook als een vechtjas die zich in een wedstrijd kan vastbijten. Eenmaal in Anaheim prees Louter zich gelukkig met haar aanwezigheid en haar snelle herstel, omdat de blessures van Endel en Van de Leur dermate ernstig waren, dat hij met hun deelname een groot risico zou hebben genomen. Dat bleek hij uiteindelijk ook met de gekwetste Wammes te hebben gedaan, want uitgezonderd de sprong produceerde zij op de andere toestellen dermate lage scores, dat daarmee de olympische kwalificatie werd verspeeld.

Louter pareerde de kritiek dat hij niet voor Wammes, maar ondanks alles voor Van de Leur had moeten kiezen; met haar stabiliteit zou hij meer zekerheid hebben ingebouwd en bij de jury hebben kunnen profiteren van de naam die Van de Leur de laatste twee jaar heeft opgebouwd. De bondscoach: ,,Van de Leur haalde het vereiste niveau niet. Ik had haar meegenomen in de hoop dat zij in Anaheim zou verbeteren, maar dat gebeurde niet. Ik vind nog steeds dat ik de beste keuze heb gemaakt. Wammes is normaal gesproken betrouwbaar in de meerkamp en ik heb geen verklaring voor haar falen. Ik denk ook niet dat in een andere opstelling de kwalificatie wel was afgedwongen.''

Hoewel Louter nadrukkelijk zijn vertrouwen in de medische begeleiders dokter Liesbeth Lim en fysiotherapeut Martin Nijkamp uitsprak, vindt hij wel dat een analyse op zijn plaats is. Hij wil weten of de belastbaarheid niet te groot is geweest, omdat er dit jaar uitzonderlijk veel turnster langdurig geblesseerd zijn geweest.

De pijn van de gemiste kwalificatie werd deels gecompenseerd door de twee finaleplaatsen voor Suzanne Harmes. Zij schaarde zich onder de beste 24 turnsters, die vrijdag de finale van de individuele meerkamp mogen turnen. Daarnaast plaatste zij voor de toestelfinale op vloer, die zondag staat geprogrammeerd.

Harmes heeft met haar plaats in een toestelfinale bovendien voldaan aan de eis die van NOC*NSF stelt voor invulling van de twee individuele inschrijvingen voor de Spelen in Athene. Helaas voor haar is het geen plaatsing op naam. Bij de EK, die volgend voorjaar in Amsterdam worden gehouden, gaan de Nederlandse turnsters uitmaken welk tweetal voor uitzending naar Athene in aanmerking komt.

    • Henk Stouwdam