Toch vergadering Ahold na druk aandeelhouders

Supermarktconcern Ahold heeft na een gesprek met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) besloten een aandeelhoudersvergadering te houden waarin uitleg wordt gegeven over de boekhoudfraude bij het bedrijf en waarin resultaten worden verstrekt van de belangrijke onderdelen Albert Heijn en Stop & Shop. De nieuwe topman Anders Moberg presenteert op 4 september ook zijn strategie.

De VEB drong er bij Ahold op aan om een vergadering uit te schrijven nadat eerder deze maand de cijfers van Ahold opnieuw vertraagd werden. Tijdelijk topman Hennie de Ruiter had beloofd in dat geval een extra vergadering uit te schrijven. Volgens directeur Peter Paul de Vries van de VEB had de vereniging een onderzoek naar wanbeleid kunnen eisen bij de Ondernemingskamer. ,,Dat hoefden we niet zo uit te spreken. Onze positie was vrij sterk''.

Op de komende aandeelhoudersvergadering zal Ahold ook cijfers verstrekken over dochters Albert Heijn en het Amerikaanse Stop & Shop. Dit zijn andere cijfers dan die eerder aan de banken zijn verstrekt. Aan de banken verstrekte Ahold ,,gecontroleerde jaarcijfers''. Op de jaarvergadering komt Ahold met ,,specifieke informatie'' waarop geen accountantscontrole is toegepast. De VEB betreurt het dat Ahold niet dezelfde cijfers verstrekt. ,,Wij kunnen niet verklaren waarom Ahold dit zo doet.'' Het concern zal de cijfers corrigeren voor technische punten die anders tot verwarring zouden leiden.

Aanvankelijk wilde Ahold pas in oktober een aandeelhoudersvergadering houden. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had echter aangedrongen op de extra vergadering, toen Ahold vorige week bekendmaakte dat het opnieuw de bekendmaking van de cijfers met anderhalve maand had uitgesteld tot uiterlijk 30 september.

Gisteren maakte Ahold ook een reorganisatie bekend bij groothandel Deli XL. Het Ahold-onderdeel dat actief is in Nederland en België levert levensmiddelen aan bedrijfskantines en horeca. Deli XL heeft 40.000 klanten en moet 10 procent van de 2000 banen schrappen. De reorganisatie zou een kostenbesparingsmaatregel zijn.

Beleggers reageerden vanochtend positief op het nieuws. Het aandeel Ahold steeg op Euronext met 7 procent naar 7,52 euro.