Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de uitslag van de enquête over 100 dagen Balkenende en de verrichtingen van het kabinet. Voortsen gesprek met de ouders van de 27-jarige Hester van Nierop die in 1998 in de Mexicaanse stad Juárez werd vermoord. In die stad zijn sinds 1993 370 vrouwen om het leven gebracht. Ned.1, 20.30-21.02u.

Nova. Verslag van de vrijlating van de gegijzelde Arjen Hilbers in Mali en een debat over het nut van een bezoek van een Kamercommissie aan de Antillen. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Moord in Luxor. In november 1997 gingen drie generaties van de familie Turner met vakantie naar Egypte. Een dag later waren ze dood. Een aanslag van islamitische terroristen maakte 62 slachtoffers. Canvas, 20.00-21.00u.

Andere tijden. Herhaling van de uitzending uit april over de Amerikaanse bezetting van Japan. Het is de bedoeling dat Amerika van Irak een democratie maakt. In Japan hebben ze dat ook gedaan, maar daarvoor moesten ze er bijna zeven jaar blijven. Ned.3, 20.20-20.55u.

Factor: Sluiergevecht. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.18-23.42u.

Het derde oog: Het geheim van de heilige graal. Volgens sommigen is de heilige graal de kelk waaruit Jezus tijdens het laatste avondmaal dronk en volgens anderen is het een Keltisch kleinood dat verband houdt met vruchtbaarheidsrituelen. Een terugblik op ruim 2000 jaar mystiek rond de graal. Canvas, 23.25-0.20u.

PRAATPROGRAMMA

In de schaduw van het nieuws. Gesprek met betrokkenen over chirurgische aanpassingen van het uiterlijk. En hoe ver ga je met die operaties? Ned.1, 21.52-22.38u.

KUNST

R.A.M. compilatie: film. Terugblikken op o.a. Gangs of New York van Martin Scorsese, The Man Without a Past van de Finse regisseur Aki Kaurismäki en Bowling for Columbine van Michael Moore en The Last Word van de Iraanse regisseuse Shirin Neshat. Verder aandacht voor de in januari overleden filmproducent Rob du Mée. Gisteren door Bas Blokker besproken. Ned.3, 23.33-0.35u.

FILM

White Hunter, Black Heart (Clint Eastwood, 1990, VS). Ambitieuze verfilming van Peter Viertels sleutelroman over John Huston en de opnamen van The African Queen. Eastwood is eerder bedachtzaam dan bezeten in hoofdrol van regisserende macho in de Afrikaanse jungle. RTL5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

.Presumed Innocent (Alan J. Pakula, 1990, VS). Solide en intelligent filmamusement verweeft `courtroom drama' met een spannende `whodunit' en een analyse van twee niet meer vanzelfsprekend gerespecteerde Amerikaanse instituties: het gezin en de rechtspleging. Is rechtschapen huisvader annex openbaar aanklager Harrison Ford zelf de dader? SBS6, 20.30-23.00u., onderbroken door reclame.

Murder at 1600 (Dwight Little, 1997, VS). Amerikaanse president is een van de verdachten in voorspelbare actiethriller met Wesley Snipes als rechercheur die moord op secretaresse in het Witte Huis onderzoekt. BBC1, 23.35-1.15u.

Shadow Conspiracy (George P. Cosmatos, 1997, VS). Bill Clintons vroegere topadviseur George Stephanopoulos stond model voor hoofdpersoon van paranoia-actiethriller, vakbekwaam opgebouwd uit louter clichés. Onkreukbare topambtenaar Charlie Sheen weet te veel van een militair-industrieel complot om de president uit de weg te ruimen. Hij krijgt hulp van wakkere journaliste Linda Hamilton en ondervindt tegenwerking van Sam Waterston, Donald Sutherland en Ben Gazzara. BBC1, 1.15-3.00u.

Obsession (Edward Dmytryk, 1949, Engeland). Effectieve thriller over een `perfecte moord', niet te verwarren met gelijknamige film van Brian De Palma. Arts treft met sadistisch genoegen voorbereidingen om de in een kelder gelokte minnaar van zijn vrouw in een zuurbad te dompelen. Morgen, BBC2, 14.10-15.45u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Dichter en psychiater Frank Koenegracht vertelt over zijn verzamelbundel Vroege sneeuw waarin hij de lezer op het verkeerde been zet. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Eerder uitgezonden opnamen van de dichter Cornelis Bastiaan Vaandrager (1935-1992) en van de Nacht van de Voordrachtskunst in Carré in de jaren '80. Voorts een portret uit de jaren tachtig van schrijver en diplomaat F.C. Terborgh. 747AM, 22.02-24.00u.