Te voet de Donau (en de grens) over

Als gevolg van de langdurige droogte staat het water van de Donau zo laag, dat men daar waar de rivier de grens vormt tussen Roemenië en Bulgarije op veel plaatsen naar de overkant kan waden. In het Roemeense Tibar werden gisteren dertien Bulgaren bekeurd: ze waren te voet naar de Roemeense oever gelopen om er te zonnebaden op een strand. De Bulgaarse oever heeft geen strand. De lage waterstand heeft bij Batina, waar de Donau de grens markeert tussen Kroatië en Servië, twee uit de Tweede Wereldoorlog daterende Duitse tanks, twee jeeps en een vrachtwagen aan de oppervlakte gebracht: de voertuigen werden in 1943 door de Duitsers tijdens een treffen met Joegoslavische partizanen de rivier ingereden om te voorkomen dat de vijand ze in handen zou krijgen. De politie bewaakt de plek omdat er nog onontplofte munitie kan liggen.