Taartcoulis

Het is wel eens handig wat vruchtencoulis in huis te hebben om te gebruiken bij het bakken van taarten. Aardbeien zijn goede en betaalbare vruchten om een lekkere coulis van te maken; wordt de coulis even gekookt, dan kan hij in potjes worden bewaard voor later gebruik.

Onderstaande aardbeiencoulis is soepeler van consistentie en frisser van smaak dan aardbeienjam uit pot en leent zich daarom beter voor taartenbakkerij. Verdeel de gekookte coulis over 4 kleine potjes met een inhoud van circa 175 gram; één zo'n potje coulis is voldoende voor een taart van circa 24 cm doorsnede. Er zijn nu nog heerlijke aardbeien, dus eenieder kan aan de slag. Bereiding: Pureer de aardbeien in een roerzeef. Doe de vruchtenpulp samen met de suiker in een pan, breng al roerend aan de kook en laat de coulis op een laag vuur 10 minuten doorkoken onder regelmatig roeren. Roer er op het laatst citroensap door. Verdeel de kokendhete coulis over schone glazen potjes. Sluit de potjes goed af, zet ze gedurende 10 minuten op hun kop (zodat eventuele bacteriën op het deksel worden gedood door de hete jam) en laat ze rechtop verder afkoelen. Bewaar de potjes met coulis op een koele en donkere plaats.

    • Florine Boucher