Schade stroomuitval voor economie VS lijkt beperkt

Het leven in New York was ontwricht door de stroomuitval vorige week. Maar de economische schade lijkt mee te vallen.

De economische gevolgen van de massale stroomuitval in het noordoosten van de Verenigde Staten zijn op de lange termijn waarschijnlijk verwaarloosbaar klein. Economen en analisten vergelijken de gebeurtenis met een sneeuwstorm, die tijdelijk groot ongemak, enige materiële schade en werkonderbrekingen veroorzaakt, maar per saldo weinig effect heeft op de economie, aangezien die zich vrij snel daarna herstelt.

,,Dit incident heeft geen gevolgen voor het economisch herstel'', aldus Ken Matheny, een econoom verbonden aan Macroeconomic Advisors in St. Louis. ,,De stroomuitval zal niet terug te vinden zijn in de nationale statistieken'', meent zijn collega Mark Zandi, van economisch onderzoeksbureau Economy.com. Zelfs al zouden aanvankelijke schattingen van rond de 1 miljard dollar (900 miljoen euro) schade waar blijken, dan is dit nog weinig op het totaal van de Amerikaanse economie.

Economen noemden het een geluk bij een ongeluk dat de stroomstoring donderdag aan het eind van de middag gebeurde en alleen op vrijdag grote delen van de economie, vooral in de steden, platlegde. ,,Je moet je afvragen of de meeste mensen sowieso iets uitvoeren op een warme vrijdag in augustus'', zegt een van hen.

General Motors en Ford moesten donderdag en vrijdag in totaal zo'n vijftig fabrieken sluiten wegens de stroomuitval. Maar volgens sommige economen kwam hun dat goed uit, omdat ze kampen met overcapaciteit.

De grootste schade ondervond het midden- en kleinbedrijf, vooral restaurants, supermarkten, winkels en theaters in de getroffen gebieden, die tijdens de uitval geen inkomsten hadden. In veel gevallen moesten bederfelijke producten worden weggegooid. Andere sectoren daarentegen, zoals fabrikanten en verkopers van batterijen, zaklantaarns en noodaggregaten, zagen hun omzet stijgen door de stroomstoring. Warenhuizen en supermarkten deden goede zaken dit weekeinde. Ook bioscopen meldden stijgende recettes. ,,Iedereen die weer stroom had, ging naar de film'', aldus woordvoerder Paul Dergarabedian van Exhibitor Relations, een firma die het filmbezoek bijhoudt.

Nu wordt aangenomen dat de oorzaak van de stroomstoring bij energiebedrijven in Ohio ligt, heeft de daar gevestigde First Energy Corporation op de beurs een flinke knauw gekregen. De koers van het bedrijf, dat 4,3 miljoen klanten heeft en met een omzet van 12 miljard dollar de op drie na grootste stroomdistributeur is van de Verenigde Staten, zakte op de beurs met 9,3 procent tot 27,75 dollar. Hoewel nog onduidelijk is of First Energy iets te verwijten valt, en zo ja wat, heeft de onderneming de eerste schadeclaim al binnen.