`Risicowerk niet solo'

De vakcentrale FNV wil een verbod op alleen werken in risicovolle beroepen en situaties. Dat staat in het `plan van aanpak sociale onveiligheid op en rond het werk', dat de FNV gisteren presenteerde. FNV-bestuurder T. Heerts noemt een paar voorbeelden. ,,Een busbestuurder die 's nachts met feestende dronken jongeren rondrijdt, een gevangenisbewaarder die in haar eentje met gevaarlijke gedetineerden werkt.''

Daarnaast moet agressie tegen werknemers een prominentere rol krijgen in wetgeving en bij werkgevers. De FNV wil onder meer dat werkgevers meer investeren in veiligheid en niet bezuinigen op slachtofferhulp. De FNV benadrukt dat ook werknemers verantwoordelijkheid hebben. Heerts: ,,Als een trein een half uur stilstaat en er wordt niet omgeroepen waarom, dan irriteert dat de reizigers. Communicatie is cruciaal.''

Dat de plannen bedrijven veel geld kosten, vindt de FNV een kortetermijnbezwaar. ,,Op termijn zijn de investeringen juist een kostenbesparing. Een werknemer die ziek of overspannen thuis blijft kost de werkgever veel meer geld.''