Ontvoerde groep in Mali vrijgelaten

Veertien toeristen die maandenlang in Algerije in gijzeling werden gehouden, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers, zijn gisteravond in Mali vrijgelaten. Dat is bevestigd door het Duitse en later ook door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vandaag zouden de toeristen, behalve Hilbers negen Duitsers en vier Zwitsers, met een Duits militair toestel van de Malinese stad Gao naar de hoofdstad Bamako vliegen. Rond het middaguur waren ze nog niet vertrokken.

In Bamako zouden ze volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken medisch worden onderzocht. Daarna zou worden vastgesteld hoe laat ze doorvliegen naar het vliegveld bij Keulen in Duitsland. In een telefoongesprek met zijn vader, gisteravond, heeft Arjen Hilbers gezegd dat het goed met hem gaat, en ook met de dertien andere toeristen. De moeder van Hilbers zei vanochtend dat haar zoon klonk ,,als onze oude vertrouwde Arjen''.

Aan de vrijlating van de veertien toeristen zijn langdurige onderhandelingen voorafgegaan met de ontvoerders – fundamentalistische moslims die zich verzetten tegen de Algerijnse regering. Over de vraag of er losgeld is betaald wil het Duitse noch het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken iets zeggen. De Duitse televisiezender ZDF meldde gisteravond dat de regering van Mali losgeld heeft betaald. Dat bedrag zou later als ontwikkelingsgeld door Duitsland worden vergoed. De woordvoerder van het Nederlandse ministerie zei vanochtend dat ze ,,in verband met eventuele andere ontvoeringszaken'' niet kan vertellen hoe de vrijlating tot stand is gekomen. Ze benadrukt dat het in Nederland ,,staand beleid'' is dat geen losgeld wordt betaald.

Bondskanselier Schröder zei vanochtend dat de ontvoerders moeten worden gestraft en dat de regeringen van Duitsland, Algerije en Mali `voorbeeldig' hadden samengewerkt. De Duitse krant Bild citeert vanochtend parlementariër Gert Weissenkircher (SPD), die zei dat `avonturiers' die het risico nemen gegijzeld te worden moeten bijdragen aan de kosten van hun bevrijding.

HOOFDARTIKEL: pagina 7