Onderzoek Puttense moordzaak heropend

Het onderzoek naar de moord op de Puttense Christel Ambrosius is heropend. Dat bevestigt het openbaar ministerie in Zutphen.

Een team van circa twintig rechercheurs doet sinds juni grootschalig buurtonderzoek in Putten. Daarbij worden honderden buurtbewoners over de moord uit 1994 ondervraagd. Sommigen zijn al eerder gehoord, anderen nog niet. De politie vraagt hun ook vrijwillig mee te werken aan een DNA-onderzoek. Het DNA kan worden vergeleken met sperma dat destijds op het lichaam van Ambrosius werd aangetroffen.

De 23-jarige Ambrosius werd op 9 januari 1994 verkracht en vermoord in het huis van haar oma in Putten. De zwagers Herman du Bois en Wilco Viets, die in 1995 voor de moord werden veroordeeld, werden in april vorig jaar door het gerechtshof in Leeuwarden alsnog vrijgesproken. Ze hadden toen al bijna zeven jaar in de gevangenis gezeten. Het gerechtshof bepaalde dat de staat hun daarvoor schadevergoedingen moest betalen van 895.000 en 950.000 euro.

,,Nu de verdachten zijn vrijgesproken, is er sprake van een onopgeloste moordzaak. Om die reden is het onderzoek heropend'', aldus een woordvoerster van het openbaar ministerie in Zutphen. De basis voor het heropende onderzoek vormen `open einden en feiten' uit het oude dossier.