Nog veel racisme bij Engels voetbal

Racistische spreekkoren zijn nog altijd een hardnekkig probleem in de voetbalstadions in Engeland. Uit een opiniepeiling van de Londense krant The Times blijkt dat 41 procent van de supporters de afgelopen twee jaar getuige was van racistische uitingen op de voetbaltribunes.

Het dagblad publiceerde gisteren de resultaten van een telefonische enquête onder ruim duizend voetbalsupporters. De fans van Sheffield Wednesday horen het vaakst racistische leuzen. Liefst 52 procent van de supporters maakte er melding van. Chelsea-supporters volgen met 47 procent.

De Britse regering maakte gisteren bekend dat het aantal aan voetbal gerelateerde arrestaties met 19 procent is gestegen. Volgens de regering blijkt hieruit dat de strenge wetgeving en het intensieve politiewerk hun vruchten afwerpen.

Tussen augustus 2002 en juni 2003 zijn bij competitiewedstrijden in Engeland en Wales, Europa-Cupwedstrijden en interlands in totaal 4793 arrestaties verricht. In het seizoen daarvoor waren dat er 4035. ,,Onze strenge aanpak werkt. 1794 fans hebben een stadionverbod en dat aantal neemt alleen maar toe met het oog op het Euro 2004'', aldus Hazel Bears, de Engelse onderminister van Binnenlandse Zaken.

Uit de cijfers blijkt dat per wedstrijd gemiddeld minder dan twee arrestaties worden verricht op een bezoekersaantal van meer dan 33 miljoen mensen. ,,De problemen bij het voetbal zijn duidelijk teruggebracht, maar een klein deel van relschoppers blijft de wedstrijden bedreigen'', stelde Bears.

Bij het EK-kwalificatieduel met Turkije in Sunderland werden in april nog 121 arrestaties verricht. Dat was bijna de helft van alle aanhoudingen bij interlands. Dit waren er in totaal 267.

De Schotse voetbalbond kondigde gisteren aan dat hij een strengere aanpak van hooligans wil. De federatie deed de oproep naar aanleiding van twee incidenten afgelopen weekeinde. Een supporter van Aberdeen verscheen gisteren voor de rechter na een vechtpartij met de politie. De man verzette zich bij zijn aanhouding nadat hij had geprobeerd de Nederlandse verdediger Fernando Ricksen te schoppen in het duel met Glasgow Rangers. Een fan van Hibernian moest worden ingesloten nadat hij de scheidsrechter probeerde te belagen in de ontmoeting met Hearts.

De verwachting is dat de twee supporters een stadionverbod krijgen opgelegd, maar de Schotse voetbalbond wil hardere actie. ,,Het is belangrijk dat de autoriteiten en met name de rechtbanken strenger optreden'', zei woordvoerder David Taylor namens de bond. (Reuters)