Nieuw Oranje: Kluivert achter Van der Vaart

Het Nederlands elftal oefent morgen in Brussel tegen België. Bondscoach Advocaat komt met een nieuwtje: Van der Vaart in de spits, Kluivert op het middenveld.

Nu de ontknoping van het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap voetbal in Portugal nadert, gaat bondscoach Dick Advocaat iets nieuws doen. Het aanvalsduo Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert dat tot dusver niet wist uit te groeien tot een koningskoppel, wordt gewijzigd in een `supertrio'. Van Nistelrooy krijgt vanaf morgen in de oefenwedstrijd tegen België in de punt van de aanval gezelschap van Rafael van der Vaart, terwijl Kluivert een rol achter de twee spitsen is toebedeeld. ,,Dit is niet zomaar een experiment. Als dit goed gaat, houd ik het ook zo in de toekomst'', zei Advocaat gisteren na de training op het hoofdveld van de Katwijkse amateurvereniging Quick Boys.

Het Nederlands elftal mag onder Advocaat twaalf wedstrijden op rij ongeslagen zijn, een geoliede machine is Oranje nog allerminst. Met name in de laatste twee kwalificatieduels tegen Moldavië en Wit-Rusland was het vertoonde spel ver onder de maat. Ternauwernood ontsnapte de ploeg tegen deze twee voetbaldwergen aan een afgang. Het duo Van Nistelrooy en Kluivert is op papier een gedroomde combinatie, in de praktijk wisten de twee op dezelfde dag geboren voetballers elkaar nooit aan te vullen. Advocaat gaf de twee veel kansen naar elkaar toe te groeien, maar zelfs het geduld van `de kleine generaal' lijkt voorlopig op te zijn.

Door het koppel uit elkaar te halen, creëert Advocaat ook meteen een positie voor Van der Vaart. In de zeven wedstrijden dat Van der Vaart het shirt van Oranje mocht aantrekken, kon hij de hoge verwachtingen nog niet waarmaken. In de laatste ontmoeting tegen Wit-Rusland mocht de 20-jarige Ajacied een kwartier als aanvallende middenvelder invallen voor Van Nistelrooy, maar ook dat werd geen succes.

Volgens Advocaat komt Van der Vaart het beste tot zijn recht, als hij zo dicht mogelijk bij het doel van de tegenstander kan spelen. De bondscoach liet in de aanloop naar de vriendschappelijke ontmoeting met de Belgen weten dat de vice-aanvoerder van Ajax in Brussel waarschijnlijk negentig minuten als spits de kans zal krijgen. Van Nistelrooy, die het kwalificatieduel tegen Oostenrijk op 6 september wegens een schorsing moet missen, speelt morgen slechts één helft aan zijn zijde. Op 10 september moet het trio Van Nistelrooy-Van der Vaart-Kluivert toeslaan, als de cruciale kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië op het programma staat.

Het Nederlands elftal heeft tegen de `Rode Duivels' niet alleen een ander aanvallend gezicht, het systeem op het middenveld wordt ook gewijzigd. Nu Kluivert een rol als schaduwspits krijgt, kiest Advocaat voor een zogenoemde `ruit' op het middenveld met Philip Cocu of Mark van Bommel als meest teruggetrokken speler. In de voorgaande wedstrijden onder Advocaat speelde de middenlinie steeds op één lijn.

Voorts lijkt de toekomst voor rechtsback Fernando Ricksen er bij het Nederlands elftal somber uit te zien. De verdediger van Glasgow Rangers kwam in bijna alle interlands onder Advocaat in actie, maar kreeg vorige week van de bondscoach persoonlijk te horen dat ,,hij nu niet nodig was''. Voor de positie van rechtsback in het Nederlands elftal zal de komende tijd een keuze gemaakt worden tussen de licht aan zijn enkel gekwetste Michael Reiziger en Paul Bosvelt.

Op links moeten Giovanni van Bronckhorst en Boudewijn Zenden de strijd aangaan om een basisplaats in de defensie. Beide spelers kampen bij respectievelijk Arsenal en Chelsea met het probleem dat ze weinig speelminuten zullen krijgen in de Premier League. Zowel voor Van Bronckhorst als voor Zenden was afgelopen weekeinde bij de seizoensopening nog niet eens een plek op de bank ingeruimd. Advocaat heeft laten weten voorlopig geen alternatief te hebben op de positie van linksback, maar hij heeft beide voetballers op het hart gedrukt dat ze dit seizoen aan voetballen moeten toekomen. Zenden is al weken op zoek naar een nieuwe werkgever; Van Bronckhorst denkt nog na over een vertrek uit Londen.

Advocaat wilde in Katwijk het misverstand uit de wereld helpen dat hij definitief gekozen zou hebben voor een groep van 22 spelers in de aanloop naar het EK. Zo staan Arjen Robben, Andy van der Meyde en Ricksen ook nog op de nominatie om mee te gaan naar Portugal als Oranje zich kwalificeert.

Het Nederlands elftal kan morgen in het Koning Boudewijnstadion geschiedenis schrijven als de 123ste confrontatie tegen de Belgen niet op een nederlaag uitloopt. Bij een overwinning of gelijkspel is het Nederlands elftal zestien keer op rij ongeslagen. Daarmee zou het record worden geëvenaard dat tussen juni 1999 en juli 2000 onder bondscoach Frank Rijkaard werd neergezet. De laatste keer dat het Nederlands elftal verloor was bijna twee jaar geleden onder bondscoach Louis van Gaal in Dublin tegen Ierland.

    • Koen Greven