Meer herhalingen bij publieke omroepen

De publieke omroepen willen bezuinigen door meer herhalingen uit te zenden, en de kosten van internet, radio en klassieke muziek te drukken. Dat blijkt uit een vertrouwelijk overzicht van de afspraken die begin juli zijn gemaakt door de omroepvoorzitters.

De voorstellen van de voorzitters worden op dit moment bij de omroepen besproken. In september moeten de omroepen definitief aan het bestuur van de Publieke Omroep laten weten hoe ze gaan bezuinigen. De publieke omroepen moeten de komende jaren structureel bezuinigen, oplopend tot 80 miljoen euro op jaarbasis in 2007.

De NOS wil onder meer bezuinigen op de kosten van internet (290.000), het Songfestival (200.000) en het Jeugdjournaal (150.000). De VARA bezuinigt 65.000 euro op klassieke muziek.VARA, VPRO en NPS willen ieder zo'n 500.000 euro besparen door volgend jaar meer herhalingen uit te zenden.

Tijdens het overleg in Utrecht is door de omroepvoorzitters ook besloten welke omroep volgend jaar met welk bedrag wordt gekort. Het bestuur van de publieke omroep bezuinigt 5 miljoen euro. NOS RTV 3,6 miljoen, de TROS 4.4 miljoen, de AVRO en de KRO ieder 3,3 miljoen. De NOS 3.7 miljoen, de NPS 3.1 miljoen, de VPRO 2.7 miljoen, de EO 2.6 miljoen, de NCRV 2.6 miljoen, de VARA 2.3 miljoen BNN 1.5 miljoen en de educatieve omroepen (Teleac, NOT en RVU) 1.3 miljoen.

De verdeling van de bezuinigingsbedragen is onder meer gebaseerd op het McKinsey-rapport over efficiency bij de publieke omroep. Uit vertrouwelijke gegevens die aan dit rapport ten grondslag liggen, gisteren door deze krant gepubliceerd, blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen omroepen. Zo bestaat bij NOS RTV volgens de McKinsey-cijfers 10.3 procent van de medewerkers uit managers, terwijl dat bij Teleac 31,2 procent is.

Teleac, dat voorafgaand aan de publicatie niet wilde reageren, meldt vandaag in een persbericht dat de conclusies over het management zijn gebaseerd op ,,onjuiste gegevens ontleend aan een oud en niet gecorrigeerd werkdocument''. Uit de vertrouwelijke gegevens bleek onder meer dat bij Teleac 59 staffuctionarissen werken. Volgens Teleac zijn dat er 49. Ook zouden de uitgaven voor huisvesting lager zijn dan McKinsey berekende. ,,Verder wordt beweerd dat Teleac NOT studio's heeft; dit is in feite één bescheiden radiostudio.'' aldus de directie. De gisteren gepubliceerde gegegevens van McKinsey wijken overigens, anders dan Teleac zegt, niet af van gegevens die in het eindrapport zijn gebruikt. Alleen zijn daarin de namen van de omroepen niet vermeld. Volgens Teleac-directeur Smit is een aantal gegevens over Teleac pas ná publicatie van het eindrapport bijgesteld.

Ook volgens de Tros zijn de cijfers gebaseerd op een ,,verouderd werkdocument waar de omroep bij McKinsey bezwaar tegen heeft gemaakt''. Dat de TROS een relatief zwaar management heeft komt volgens een woordvoerder doordat de omroep veel programma's door anderen laat maken. ,,Dan houd je vanzelf een verhoudingsgewijs zwaar management over.'' Dat verklaart volgens de TROS ook waarom het gemiddelde maandsalaris bij de omroep relatief hoog is.

T. Bruning van journalistenvakbond NVJ is blij dat de gegevens niet meer geheim zijn. ,,Nu kunnen we veel specifieker ingaan op de bezuinigingsmogelijkheden. Grote staven, leegstaande studio`s: dat zijn de eerste punten die keihard moeten worden aangepakt. Maar je ziet nu al dat sommige omroepen de makkelijkste weg kiezen door bijvoorbeeld meer programma's te herhalen.''