Kritiek op Palio door dood paard

De beroemde traditionele paardenrace in Siena, de Palio, staat ter discussie. Afgelopen zaterdag moest een paard worden afgemaakt, omdat het diverse botbreuken had opgelopen. Voor plaatsvervangend officier van justitie in Siena, Nicola Marini, was dit aanleiding te onderzoeken of de paarden niet te veel risico lopen. Hij wil autopsie laten uitvoeren op het paard Alghero, dat na de race is geslacht.

Niet alleen vanuit justitiële hoek is de aanval geopend, de dood van Alghero leidt overal in Italië tot groot alarm. De dierenbescherming bereidt een klacht voor wegens dierenmishandeling en het overtreden van de regels. Ze eist kopieën van de gemeente Siena van de verslagen betreffende de gezondheid van de dieren en heeft de voorzitter van de nationale televisiezender Rai gevraagd het festijn niet meer uit te zenden.

Een centrum-linkse parlementariër wil Kamervragen stellen om te achterhalen of alles in het werk is gesteld om overbodig dierenleed te voorkomen. En de beroemde televisiepresentator Maurizio Costanzo beweert dat de dieren worden gedrogeerd om ze extra hitsig te maken voor de wedstrijd.

Het plotseling toenemend verzet tegen de Palio is een forse tegenvaller voor de gemeente Siena die geruime tijd geleden heeft ontdekt dat de wedstrijd veel geld in kas brengt, omdat er duizenden toeristen op afkomen. De traditionele paardenrace is zelfs zo lucratief, dat Siena besloot de show geheel tegen de traditie in tweemaal per jaar op te voeren: op 2 juli en op 16 augustus. Dan vaardigt elke buurt in Siena een ruiter en een paard af die op de ovale Piazza del Campo strijden om de palio, een vaandel met de afbeelding van de madonna. Een zitplaats op de tribune kost honderden euro's en er wordt flink gegokt op de toekomstige winnaar.

Verdedigers van de wedstrijd beweren dat Siena veel meer doet voor de paarden dan andere Italiaanse steden waar vergelijkbare maar minder beroemde races worden gehouden. Volgens oud-burgemeester Roberto Barzanti is de paardenrace onder druk van dierenactivisten al aangepast en moet de organisatie vooral doorgaan, en zich fel verdedigen tegen het hedendaags ,,hyperjuridicisme''.

    • Bas Mesters