Koerden houden gewezen vice-president van Irak aan

De voormalige vice-president van Irak Taha Yassin Ramadan is gisteren in het noorden van Irak aangehouden door Koerdische soldaten van de Patriottische Unie Koerdistan (PUK). Volgens de PUK is de voormalige rechterhand van Saddam Hussein overgedragen aan het Amerikaanse leger.

Taha Yassin Ramadan, die op de achtste plaats staat van de lijst van 55 door de Verenigde Staten gezochte leden van het oude regime, zou zijn opgepakt in de buurt van of in de stad Mossul. Details over de aanhouding kon de woordvoerder van de PUK niet geven.

De 65-jarige vice-president was ook commandant van het leger en trad op als uitvoerder van de politiek van onderdrukking van Saddam Hussein. Hij wordt ervan beschuldigd de opstand van de shia-moslims in 1991 in het zuiden van Irak met zware middelen te hebben neergeslagen. Daarbij zouden duizenden Irakezen zijn omgekomen. Hij wordt er ook van beticht in 1988 een opstand van de Koerden in de stad Halabja met gifgas te hebben bestreden. Daarbij kwamen eveneens duizenden Irakezen om het leven.