KLM boekt winst dankzij Air France

Speculaties over een aanstaande fusie tussen KLM en Air France zorgden vanmorgen voor koersstijgingen van vrijwel de hele luchtvaartsector in Europa. KLM zelf steeg met 5,5 procent, Air France met 1 procent. Lufthansa ging met 2,5 procent naar boven en voor Alitalia stond een koersstijging van 1,7 procent op de borden.

Het Franse financiële dagblad L'Agefi meldde vanmorgen op basis van anonieme bronnen dat de Franse staat zijn belang in Air France wil terugbrengen van de huidige 54,4 procent naar 20 procent. De staat zou het belang van ruim 34 procent niet geheel op de markt willen brengen, maar deels ruilen voor KLM-stukken. Daardoor zou KLM een belang van 15 procent verwerven in de Franse maatschappij. Volgens de Franse krant werken Air France en de Franse staat aan een complete samenwerking met KLM. De Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore citeerde vanochtend anonieme Franse bankiers die beweren dat de overeenkomst de komende weken naar buiten komt. De Franse regering en Air France moeten daarvoor nog problemen over onder meer landingsrechten oplossen.

KLM ontkende vanmorgen met klem de berichten over een op handen zijnde aandelenruil en zegt met zowel Air France als British Airways in gesprek te zijn.

De koersstijgingen, die volgden op het luchtvaartgerucht, pasten in het algemene beeld van de beurzen vanmorgen. Na nieuwe koersstijgingen gisteravond in New York en vanmorgen in Azië, vervolgde ook Europa zijn weg omhoog. In Amsterdam stond de AEX-index rond het middaguur 1,1 procent hoger op 328,33 punten. De technologiebedrijven stegen op het Damrak nadat chipproducenten Advanced Micro Devices (AMD) en concurrent Intel op maandag in New York koerssprongen hadden gemaakt. ASML, dat machines maakt voor de productie van chips, steeg 4,3 procent, elektronicagigant Philips won 1,8 procent. Het supermarktconcern Ahold was de grootste winnaar binnen de AEX met een stijging van 6,8 procent.

Elders in Europa wist Londen een stijging te behalen van 0,25 procent. Parijs was 0,65 procent hoger en Frankfurt steeg met bijna 1 procent.

Tokio kwam voor de tweede achtereenvolgende dag op winst uit. De Nikkei-index steeg vanmorgen met 141,13 punten tot 10.174,10 punten.