Installateur Imtech breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk

Technische dienstverlener Imtech breidt uit naar het Verenigd Koninkrijk. Voor 26 miljoen euro neemt het bedrijf Meica over, net als Imtech actief in onderhoud en aanleg van technische installaties in fabrieken en gebouwen. Dat heeft Imtech vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Imtech is al langer op zoek naar overnamekandidaten in Groot-Brittannië. Het zwaartepunt van het bedrijf ligt nu nog in de Benelux en Duitsland. Imtech zegt al enige tijd te willen uitbreiden naar Engeland en Spanje. ,,In Engeland is dat nu gelukt'', aldus bestuursvoorzitter René van der Bruggen vanochtend. ,,Wij willen in Engeland op dezelfde manier groeien als we in Duitsland gedaan hebben. We beginnen met elektrotechniek en werktuigbouw en breiden dat uit naar diensten met meer toegevoegde waarde, zoals onderhoud, beheer en ICT.''

Imtech koopt Meica van het management (voor 60 procent eigenaar) en investeerder 3i, die 40 procent bezit. Het management blijft aan. Meica is een relatief kleine speler in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is met name actief in Zuidoost-Engeland, inclusief Londen, en behaalde vorig jaar met 220 werknemers een omzet van 87 miljoen euro. Meica heeft een sterke positie op het gebied van waterzuivering, een markt waarin Imtech tot nu toe alleen in Nederland actief was.

Imtech zag de omzet in het eerste halfjaar met 5,5 procent stijgen tot 732 miljoen euro. De nettowinst steeg met 2,1 procent tot 19,3 miljoen. Van der Bruggen noemt de resultaten ,,bevredigend gezien de aanhoudende zwakke economische situatie''. Onderdelen die goed draaiden waren maritieme dienstverlening (schepen, booreilanden) en industrie (autofabrieken, farmaceutische bedrijven).

Problemen waren er op het gebied van ICT-dienstverlening, telecom en de nieuwbouwmarkt voor kantoren, met name in de Randstad. Deze markten hadden last van de economische teruggang. ,,In tegenstelling tot wat we hadden verwacht laten ICT en telecom nog geen enkel teken van herstel zien en ook de kantorenmarkt ligt grotendeels stil'', aldus Van der Bruggen.

Om de kosten bij deze drie onderdelen terug te dringen schrapt Imtech er dit jaar 250 à 300 banen. De arbeidsplaatsen verdwijnen zowel in de Benelux als in Duitsland. Voor de banenreductie trekt Imtech over heel 2003 8 miljoen euro uit. Vorig jaar verdwenen al 600 banen bij Imtech, met name bij het onderdeel telecom, dat toen ingrijpend is gereorganiseerd.

Bij Imtech werken 13.000 mensen, van wie ruim de helft in Nederland.