ING-bestuur krijgt fors hoger salaris

De top van bank en verzekeraar ING maakt volgend jaar een forse loonsprong. De salarissen van de leden van de raad van bestuur gaan minimaal 15 procent omhoog. Dit plan leidde eerder dit jaar tot veel kritiek.

De raad van commissarissen maakte de beloningsgroei deze week bekend in het personeelsblad van het concern, ING Nieuws. Bestuursvoorzitter Ewald Kist en zijn collega's krijgen vanaf volgend jaar 7,5 procent meer basissalaris. Ook het variabele gedeelte (bonus, optieregeling) wordt uitgebreid. Daardoor zal de toename van het totale inkomen van de bestuurders ,,ten minste 15 procent'' bedragen, aldus het bericht van de raad van commissarissen. Topman Kist verdiende in 2002 708.000 euro (basissalaris), zijn Amerikaanse collega Fred Hubbell 1,37 miljoen euro.

Toen de raad van commissarissen in april van dit jaar, tijdens de aandeelhoudersvergadering, het voornemen bekendmaakte, reageerden personeel en vakbonden furieus. De bonden waren net verwikkeld in CAO-onderhandelingen met het concern, dat afwilde van de premievrije pensioenregeling van zijn medewerkers.

ING-commissaris Johan Stekelenburg, voormalig FNV-voorman, stelde vervolgens in het tv-programma Barend & Van Dorp dat de geplande loonsverhoging van het ING-bestuur van de baan zou zijn. ,,Die stijging van 60 procent komt er zeker niet. We gaan nu met vertegenwoordigers als de centrale ondernemingsraad kijken welke alternatieven er zijn'', zei Stekelenburg destijds. Zijn collega-commissaris bij ING, oud-premier Wim Kok, zou zich volgens Stekelenburg ook niet kunnen vinden in het plan. Stekelenburg wilde vanmorgen geen commentaar geven op het besluit van de raad van commissarissen.

Voor de bestuurders van ING gaat de variabele beloning een groter deel uitmaken van het salaris. Uit het jaarverslag van het concern blijkt al dat elk bestuurslid `voorwaardelijk' 7.000 aandelen ING krijgt. Als de prestaties van het concern voldoen aan de geformuleerde doelstellingen, mogen zij over twee jaar echt over de stukken beschikken. Een andere component van de variabele beloning is een optieregeling met een looptijd van tien jaar. Ieder lid van de raad van bestuur heeft 35.000 langlopende opties ontvangen.

Hoe de doelstellingen van ING, waaraan de prestaties van de top worden afgemeten, precies luiden, is niet bekendgemaakt.