Immendorff betrapt met hoeren en drugs

Een van de meest gerenommeerde Duitse kunstenaars, Jörg Immendorff, is afgelopen weekeinde betrapt op het bezit van 6,5 gram cocaïne. Op het bezit van een dergelijke hoeveelheid staat een straf van een jaar hechtenis. Mocht Immendorff worden veroordeeld, dan loopt hij ook het risico zijn leerstoel aan de kunstacademie in Düsseldorf kwijt te raken.

Zaterdagmiddag deed de politie een inval in een suite van het Steigenberger Parkhotel in Düsseldorf, waar ze Immendorff aantrof te midden van negen prostituees en elf gram verdovende middelen. De cocaïne lag in lijntjes klaar om geconsumeerd te worden, aldus woordvoerder Johannes Mocken van het openbaar ministerie. Tijdens huiszoeking in woning en atelier van de kunstenaar ontdekte de politie nog eens 10 gram. Vanochtend werd bekend dat de mengsels in totaal 6,5 gram werkzame stof bevatten.

Immendorff (58) heeft bekend dat hij de cocaïne voor persoonlijke consumptie heeft gekocht en dat hij al sinds begin jaren negentig gebruikt. Ook gaf de kunstenaar al eerder vergelijkbare feesten. De politie deed de inval na een anonieme tip.

Immendorff is daarmee de tweede bekende Duitser in korte tijd die in opspraak raakt met het snuiven van cocaïne. Dit voorjaar werd cocaïne gevonden bij de tv-presentator en vice-voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, Michel Friedman. De in Frankfurt woonachtige Friedman heeft daarop zijn publieke functies evenals zijn werk bij de publieke omroep neergelegd.

Jörg Immendorff is beroemd geworden met grote nachtelijke vertellingen op doek, zoals de serie Café Deutschland. Later ontwikkelde hij zich tot een meester in het schilderen met zwart, zoals in 2000 op een grote tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien was.