`Hitte' velt topambtenaar in Frankrijk

De Franse directeur-generaal van de Volksgezondheid, Lucien Abenhaim, heeft gisteren zijn ontslag ingediend nadat minister van Volksgezondheid, Jean-François Mattei, had toegegeven dat het dodental als gevolg van de verschroeiende hitte kan oplopen tot 5.000.

In zijn ontslagbrief aan de minister schreef Abenhaim dat hij opstapte omwille van de zware kritiek die de regering kreeg na haar trage reactie op de crisis die veroorzaakt werd door de hitte. Mattei aanvaardde het ontslag.

Abenhaim vindt de kritiek op de regering onterecht. ,,De bevolking moet begrijpen dat zo'n situatie niet te voorzien is. Met een dergelijke catastrofe zijn we in geen honderd jaar geconfronteerd. Maar wij hebben in ons land de neiging een zondebok te zoeken. Dat is volkomen onaanvaardbaar'', verklaarde Abenhaim gisteren in een gesprek met het radiostation France-Info.

Verwacht werd dat het vertrek van Abenhaim ook de druk op Mattei zou verhogen om ontslag te nemen, omdat de oppositie wil dat hij opstapt. Maar Mattei verdedigde zichzelf en zijn regering. ,,Wij hebben noch voldoende informatie, noch de nodige alarmsignalen gekregen. Terwijl de Parijse ziekenhuizen overspoeld werden door slachtoffers, meldde Abenhaims departement mij dat de situatie onder controle was'', aldus Mattei.

Terwijl de oppositie aandringt op het ontslag van Mattei, leggen wetgevers van de regerende centum-rechtse regeringscoalitie de schuld bij de voormalige socialistische regering, die de Franse werkweek beperkte tot 35 uur. Tijdens de vakantiemaand augustus geeft die wet nogal wat problemen in medische centra en ziekenhuizen. Zij hebben dan met een personeelstekort te maken, menen de critici.

Het Franse Rode Kruis legt de schuld bij gezinnen die bejaarde familieleden tijdens de vakanties achterlaten. ,,Tijdens de vakantie laten we oudere mensen alleen thuis met een gevulde koelkast en een telefoon als alibi. We moeten dan ook niet verwonderd zijn wanneer die mensen alleen sterven'', verklaarde gisteren Marc Gentilini, voorzitter van het Franse Rode Kruis.

De hitte van de afgelopen weken, met temperaturen die opliepen tot meer dan veertig graden, veroorzaakte vooral problemen in delen van Frankrijk waar airconditioninginstallaties niet wijdverspreid zijn.

De temperaturen zijn nu gedaald en minister Mattei verklaarde dat de gevolgen van de hitte onder controle zijn, maar dat de regering alert zal blijven voor het geval dat de temperaturen opnieuw oplopen.