Enorm tekort aan condooms

Het condoomtekort in Azië is zo groot dat een versnelling van de verspreiding van het hiv/aids-virus dreigt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die de bevindingen gisteren presenteerde, kan alleen omvangrijke preventieve actie de komende tien jaar een pandemie in Azië voorkomen. De WHO stelt in een nieuw rapport dat in Azië een tekort bestaat aan ,,miljarden condooms''. Wordt dat tekort niet snel weggewerkt, dan zullen mogelijk in 2010 alleen al in India en China ten ministe dertig miljoen mensen lijden aan de ziekte aids. Azië telt momenteel zeven miljoen hiv/aids-patiënten.

De waarschuwing van de WHO gaat vooraf aan een vierdaagse internationale bijeenkomst over hiv-preventie en condoomgebruik in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane.

De belangrijkste oorzaak voor de verspreiding van aids in Azië is prostitutie, aldus de WHO. Studie heeft uitgewezen dat alleen al de Chinese seksindustrie behoefte heeft aan een miljard condooms per jaar. Slechts twintig procent van de sekswerkers zou gebruik maken van condooms. De Chinese organisatie voor aids-preventie stelde in 2002 vast dat meer dan de helft van de ondervraagden in stedelijk gebieden niet op de hoogte was van de gevaren van aids en de methoden van preventie.

Met het zogeheten `100 procent condoomgebruik'-programma tracht de WHO de verspreiding van aids tegen te gaan. Dat zou met name in Thailand en Cambodja succesvol zijn. In het laatste land is het condoomgebruik in tien jaar verdrievoudigd.