Eis: 30 maanden wegens ontucht in Eindhoven

Het openbaar ministerie heeft vanochtend 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 voorwaardelijk, geëist tegen de 31-jarige M.D. uit Eindhoven. De man wordt ervan verdacht in het Anne Frankplantsoen in zijn woonplaats tegen betaling ontucht te hebben gepleegd met jongens van 16 tot 18 jaar. Bovendien had de man een grote hoeveelheid kinderporno in zijn bezit. De verdachte heeft de feiten bekend.

Het gaat om de eerste van in totaal 21 verdachten in de ontuchtzaak rond het Anne Frankplantsoen, een ontmoetingsplaats voor pedofielen en homoseksuelen in het centrum van Eindhoven. Van de verdachten zitten er vijf in voorlopige hechtenis, onder wie F.S., ex-directeur van voetbalclub PSV. Officier van justitie F. van Lenthe zei vanochtend ,,niet te willen meegaan in de commotie'' rond de verdachte F.S.

De zaak van verdachte M.D. en ex-directeur S. hebben wel met elkaar te maken. Beiden kwamen met enige regelmaat in het plantsoen waar ze tegen betaling seks hadden met minderjarige jongens. De politie kwam de verdachten op het spoor door de telefoon af te luisteren van een Eindhovenaar die bemiddelde in sekscontacten met jeugdigen. Na zijn aanhouding ontdekte de politie in de computer van verdachte D. 27.945 foto's van 6- tot 15-jarige kinderen die seksueel misbruikt werden.

Betaalde seks met jongeren tussen de 16 en 18 jaar is strafbaar sinds 1 oktober 2000. De verdachte zei vanochtend voor de rechtbank dat hij daar niet van op de hoogte was.

Volgens een psychologisch rapport dat vanochtend in de rechtszaal werd gepresenteerd heeft verdachte D. een persoonlijkheidsstoornis en is hij pedofiel. Hij werd eerder veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens aanranding en ontucht met minderjarige jongens.

Volgens de psycholoog is de kans op herhaling op langere termijn aanwezig. Om die reden eiste het openbaar ministerie vanmorgen naast de gevangenisstraf van 30 maanden een gedwongen behandeling bij de afdeling reclassering van het Leger des Heils.

De strafeis tegen D had hoger kunnen zijn, zo bleek uit de woorden van officier van justitie Van Lenthe. Uit het onderzoek was gebleken dat M.D. niet alleen betaalde seks had met 16- tot 18-jarigen. Ook jongens jonger dan 16 jaar had hij betaald voor seksuele handelingen. Dat deze feiten niet op de tenlastelegging waren verschenen, had ermee te maken dat de betrokken jongens geen klacht wilden indienen.

Volgens de advocaat van D., P. van de Laar, hadden justitie en politie veel eerder kunnen ingrijpen in het misbruik van minderjarige jongens in het plantsoen. De politie zou al midden jaren '90 uitvoerig zijn geïnformeerd over het misbruik van jongens in het park. Ook duurde het, volgens de advocaat, onnodig lang voordat de politie ingreep nadat vorig jaar was begonnen met een onderzoek.

Het OM, zei advocaat Van Laar, ,,kan op grond van deze lankmoedigheid en onzorgvuldigheid in de opsporingsfase thans in redelijkheid niet meer vervolgen.''