Dode man verkeerd geïdentificeerd

De politie Friesland heeft een man die vorige week zondag van een flat in Sneek was gesprongen, verkeerd geïdentificeerd. Een politieman en een burger herkenden de dode man als de 61-jarige A.M. Kruis. De politie lichtte hierop de familie van Kruis in. Een dag voor de begrafenis ontdekten zijn kinderen echter dat het niet hun vader was die in de lijkkist lag. Ze lieten zaterdag een rectificatie van hun eerder verschenen rouwadvertentie plaatsen in de Leeuwarder Courant.

De politie onderzoekt hoe de vergissing kon worden begaan en of sprake is van verwijtbaar handelen en ernstige onzorgvuldigheid. Er zijn excuses aan de familie van Kruis aangeboden. Wettelijk moeten twee personen onafhankelijk van elkaar een dode bij een niet-natuurlijke dood identificeren. Dit hoeft niet per se een familielid te zijn. De `echte' dode blijkt een 62-jarige zwerver uit Sneek te zijn. Waar Kruis, die geen vaste- woon- of verblijfplaats had, nu verblijft, is onbekend.

Waarom de familie niet eerder in de kist heeft gekeken, is evenmin duidelijk. De Sneeker districtschef H. de Groot zei gisteren dat ook wordt onderzocht of de politie de familie ervan heeft weerhouden eerder naar de dode te kijken omdat deze al geidentificeerd zou zijn. De politieagent die de dode als Kruis identificeerde, zou goed bekend zijn geweest met de man. Het onderzoek moet niet alleen uitwijzen hoe de pijnlijke persoonsverwisseling kon gebeuren, maar ook hoe zoiets kan worden voorkomen. De Groot sluit niet uit dat familie verplicht wordt een dode te identificeren. Met de familie van Kruis is afgesproken dat onderzocht wordt of de politie aansprakelijk kan worden gesteld voor geleden materiële schade.

De gemeente Sneek heeft gisteren bij de officier van justitie in Leeuwarden verzocht de overlijdensacte van de verkeerd geïdentificeerde man in te trekken.