Debacle restaurant Vossius

Robert Kranenborg is misschien wel de beste kok van Nederland. Maar met de dramatische ontruiming van zijn restaurant Vossius in Amsterdam gisteren, is een voorlopig einde gekomen aan Kranenborgs ambitie om drie Michelin-sterren te koken. Het restaurant met plafonds van bladgoud, mede ingericht door architect Cees Dam, werd ontruimd op last van de eigenaar van het pand, de Nedstede Groep, zo bevestigde een woordvoerder van de verhuurder vandaag. Kranenborg en zijn zakenpartner John Vincke hebben een huurachterstand vanaf medio 2002.

Kranenborg was eerder chef van restaurant La Rive van het Amstelhotel, waar hij twee Michelin-sterren kookte. Met Vossius kreeg hij kort na de opening in september 2001 al zijn eerste ster, een belangrijk trekker voor gasten. Maar Vossius kampte al enige tijd met tegenvallende omzetten. Dat kwam door de oorlog in Irak en de economische recessie, zei Kranenborg in een interview met de Volkskrant in juni. Ingewijden zeggen dat de kosten van het luxe restaurant, dat bijzonder chic was aangekleed, veel te hoog waren opgelopen. De oprichters waren daarbij uitgegaan van extreem optimistische omzetprognoses. ,,De financiering was erop gebaseerd dat het restaurant iedere lunch en ieder diner vrijwel vol zat'', zegt wijnleverancier Ruud de Geus. ,,Dat is niet realistisch.''

Didi Whitlau, voorzitter van de Alliance Gastronomique, een vereniging van toprestaurants, bevestigt dat de omzet van sommige van de leden wat is teruggelopen de laatste jaren, maar zegt dat anderen nog steeds groeien. ,,Het geheel van de 38 restaurants bekijkend, ben ik niet somber'', zegt Whitlau. Zij benadrukt wel dat veel restaurants hun bedrijfsvoering moeten aanpassen door de teruglopende economie. Volgens Ted Jansen van de Patrons Cuisiniers Gastronomique is te merken dat er vooral minder uitvoerig en duur wordt geluncht.

    • Elsje Jorritsma