`Behandel verslaafde op Curaçao'

Verslaafde Antilliaanse draaideurcriminelen in Nederland kunnen beter op Curaçao afkicken en daar eventueel hun gevangenisstraf uitzitten. Dat heeft de directeur van het afkickcentrum `Brasami' in Willemstad, Marcel Pinedo, Nederlandse verslavingsinstellingen voorgesteld, zo zegt hij vandaag in deze krant.

Pinedo wil dat Antilliaanse verslaafden bij aankomst op het Curaçaose vliegveld Hato door een Antilliaanse rechter onder curatele worden gesteld. Daarna zouden ze dan een gedwongen afkickprogramma doorlopen, onder op `Antilliaanse maat gesneden' regels voor opsluiting.

Pinedo voert overleg met verslavingsinstellingen in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht en de gemeente Dordrecht om een eerste groep van vijf Antilliaanse criminelen naar Willemstad over te vliegen. Volgens Pinedo zijn de Nederlandse afkickprogramma's ontoereikend voor Antilliaanse verslaafden. ,,Ze zijn op vrijwillige basis en te vrijblijvend. Bovendien worden tijdens die programma's drugs verstrekt, al is het methadon. Onze aanpak van acute `cold turkey' werkt beter.''

AFKICKCENTRUM: pagina 2

    • Jos Verlaan