Basisschool start met 3 leerlingen

De kleinste basisschool van Nederland opende gisteren zijn deuren. De dag begon met een kringgesprek tussen de drie leerlingen.

,,De eerste ridder van de Ridderhof.'' Dat staat op het T-shirt dat de zesjarige Ditmar Ferment krijgt van zijn nieuwe lerares, `juf Mireille'. Gisteren beleefde hij zijn eerste dag in groep drie van de pas geopende christelijke basisschool De Ridderhof in Utrecht: de kleinste `grote school' van Nederland.

In de folder wordt de school aangeprezen als `rustpunt voor uw kind in een hectische wereld'. Een algemeenheid die in dit geval wel erg letterlijk uitpakt, want Ditmar is een van de drie leerlingen die de school telt. Tot vrijdag was hij zelfs de enige, maar in het weekend zijn nog twee kinderen aangemeld, een jongetje van vier voor groep één en diens zesjarige zusje Lisanne, het enige klasgenootje van Ditmar. Ditmar blijft er uitermate rustig onder: ,,Mijn school is nog niet af, mijn huis is nog niet af en het schoolplein is alleen maar zand, zand en nog eens zand'', zegt hij schouderophalend.

De schoolleiding van De Ridderhof heeft er echter het volste vertrouwen in dat binnenkort alle stoeltjes en tafeltjes in gebruik zullen zijn. De school en ook het nieuwe huis van Ditmar en zijn ouders staan namelijk in Terwijde, de jongste woonwijk van Utrecht. De wijk bestaat nu nog uit een kale zandvlakte met hier en daar een huis, maar uiteindelijk komen er zo'n drieduizend woningen te staan. Volgens de directeur van De Ridderhof, Géke van Hof-Schouwerwou, zullen veel jonge gezinnen met kinderen hier hun intrek nemen. Het gebouw waar de school nu in huist, is een noodoplossing. ,,De echte Ridderhof is in 2006 klaar, met zestien lokalen.''

Het huis van de familie Ferment is als een van de weinige al opgeleverd. Ze wonen nu nog in Maarssen, maar verhuizen binnenkort. ,,We hebben Ditmar vast laten beginnen op zijn nieuwe school omdat we liever niet halverwege het jaar willen wisselen'', vertelt Yolanda Ferment.

Ditmar lijkt er helemaal klaar voor, hij kan zijn weg in het gebouw al behoorlijk vinden. Hij huppelt van leeg lokaal naar leeg lokaal. Overal staan glimmende blankhouten schoolbankjes opgestapeld tegen de wanden. Smetteloze bordenwissers liggen klaar voor gebruik onder de nog onbeschreven schoolborden.

Welk vak hem het leukst lijkt? ,,Lezen en schrijven, want dat is belangrijk in het leven'', zegt hij vastberaden, terwijl hij ondertussen de inhoud van de splinternieuwe boekenkast aan een nauwgezette inspectie onderwerpt.

Juf Mireille begint de dag met een kringgesprek over de vakantie. Met gekruiste armen bekijkt Ditmar zijn twee medeleerlingen en de juf: ,,Wel een beetje een korte kring'', stelt hij vast. Vervolgens krijgt groep drie haar eerste leesles, die draait om de zin `De vis in de kom'. Ditmar en Lisanne hebben het zinnetje snel onder de knie. Volgens de directeur een voordeel van de beperkte groepsgrootte: ,,Ik denk dat ze binnen twee maanden kunnen lezen.''

    • Els Quaegebeur