Weer twaalf doden door geweld Irak

Bij een golf van geweld in Irak zijn tien Irakezen, een Deense soldaat en een Palestijnse cameraman gedood. Een belangrijke oliepijpleiding werd in brand gestoken en ook de waterleiding van Bagdad was doelwit van een aanslag.

Zes van de tien Irakezen kwamen om bij een aanval met mortieren op de door Amerikanen bewaakte Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad, waar 500 gewone misdadigers en daders van aanslagen op Amerikaanse doelwitten gevangen worden gehouden. Van de 500 gedetineerden raakten 59 gewond. De meeste gevangenen leven in tenten, omdat de gevangenisgebouwen worden gerenoveerd.

Bij het filmen van deze gebeurtenis werd de 41-jarige tv-cameraman Mazen Dana van het Britse persbureau Reuters, door Amerikaanse soldaten doodgeschoten. Dana stond buiten de gevangenis en had eerder een Amerikaanse soldaat toestemming gevraagd om te filmen. Het Amerikaanse leger heeft bevestigd de journalist te hebben doodgeschoten en zal het incident onderzoeken.

Volgens de chauffeur van Dana, die afkomstig is uit het Palestijnse Hebron, werden zij op klaarlichte dag beschoten vanaf een naderende tank. De chauffeur en de geluidsman hadden, net als andere aanwezige journalisten, de indruk dat de Amerikanen buitengewoon gespannen waren en schoten zonder zich van de identiteit van hun doelen vergewist te hebben. De cameraman droeg zijn camera op zijn schouder. Volgens een woordvoerder van het leger zouden de soldaten in de veronderstelling zijn geweest dat Dana een raketwerper in stelling had gebracht. Dana is de 17de journalist die in Irak is omgekomen.

Een Deense soldaat en twee Irakezen stierven in een vuurgevecht in zuidelijk Irak. De Deen behoorde tot een eenheid die een routinepatrouille uitvoerde en werd beschoten door Iraakse strijders. Mogelijk is korporaal Preben Pedersen gedood door een Deense kogel. Het opperbevel van het Deense leger in Kopenhagen heeft een onderzoek ingesteld.

Door de sabotage van de Iraakse oliepijpleiding naar Turkije derft Bagdad zeven miljoen dollar per dag aan olie-inkomsten. De volledige export van olie naar Turkije is stilgelegd als gevolg van de branden die waren ontstaan na een bomaanslag. Drie dagen geleden was de pijpleiding weer in gebruik genomen na een eerdere aanslag. Oliedeskundigen zeggen niet te kunnen zeggen wanneer de pijpleiding weer in gebruik genomen kan worden, want de branden zijn moeilijk te blussen. Extra probleem is de slechte toestand waarin de 950 kilometer lange pijp zich na jaren van verwaarlozing bevindt.

Saboteurs bliezen in Bagdad een waterpomp op waardoor de hele watervoorziening in de hoofdstad uitgeschakeld werd. De explosie zorgde voor onderstromingen in de straten. De Irakezen moesten overschakelen op dure flessen water. Verwacht wordt dat de komende dagen het gebrek aan vers leidingwater voor problemen zal zorgen.