Vastgoedhandelaar Lüske geliquideerd

Op de Middenweg in Amsterdam is in de nacht van zaterdag op zondag de 59-jarige vastgoedhandelaar B. Lüske voor café restaurant Frankendael, eigendom van zijn zoon, doodgeschoten.

Het slachtoffer stapte volgens de politie rond half een, vergezeld van een aantal familieleden in een auto. Op dat moment stopte er achter hem een andere auto waaruit een aantal personen kwam. Zij openden direct het vuur, aldus de politie. Het slachtoffer werd dodelijk getroffen en reanimatiepogingen mochten niet meer baten. De politie zegt dat het vermoedelijk een afrekening betreft.

Kort na het misdrijf werd in Amsterdam Zuidoost een uitgebrande auto aangetroffen, waarvan wordt vermoed dat de daders hem hebben gebruikt bij de aanslag. De politie zegt geen idee te hebben wie achter de liquidatie zit.

Lüske is met enige regelmaat in het nieuws gekomen, onder meer door de conflicten die hij uitvocht met krakers van een gebouw van de Amsterdamse Droogdokmaatschappij (ADM) aan de Hornweg in Amsterdam. Het gewraakte gebouw werd midden jaren tachtig gekraakt en in 1995 ontruimd. Na drie jaar leegstand werd het in 1998 opnieuw gekraakt.

Lüske ondernam in april 1998 een poging om met een shovel en een sloopploeg het gekraakte gebouw te slopen. Bij deze acties kwam het tot een handgemeen. De krakers beschuldigden LÜske van poging tot doodslag. Zij verwijten de onroerendgoed-eigenaar dat hij de bewoners van het pand in levensgevaar heeft gebracht door zonder waarschuwing met sloopwerkzaamheden te beginnen. Zo sloeg de machinist van de shovel een pui kapot waarachter een bewoonster lag te slapen. Lüske had een sloopvergunning voor het voormalig ADM-pand, maar daar was nog een bezwaarprocedure tegen in behandeling.

De krakers spanden een rechtszaak aan. In hoger beroep werd Lüske door het hof in april 2002 vrijgesproken van poging tot doodslag. Wel werd hij veroordeeld wegens mishandeling, hij had een kraker een kaakslag gegeven. Subsidiair werd hij veroordeeld wegens vernieling van huisraad. Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand en betaling van 4.500 euro boete.

Volgens een artikel in De Telegraaf van vandaag had Lüske een financieel conflict met een groep criminelen. Het zou gaan om onenigheid over onroerend goed op het Rembrandtplein. De politie wil daarop niet reageren.