Twente na eerste speeldag aan kop van de eredivisie

FC Twente heeft na de eerste speelronde de koppositie in de eredivisie veroverd. De ploeg uit Enschede won in eigen huis met 3-1 van RBC Roosendaal.

FC Twente heeeft na één wedstrijd nu al meer punten veroverd dan uit zes duels vorig jaar. Na een moeizame eerste helft waarin RBC op voorsprong kwam, zette Twente de bezoekers na rust onder dusdanige druk dat de Brabanders uiteindelijk bezweken.

In een meer spannend dan hoogstaand duel bleef Willem II zaterdag AZ met 1-0 de baas. Mathijsen zorgde voor de enige treffer in dit duel. Na acht minuten stond de attente centrale verdediger bij de tweede paal klaar om een door Jaliens doorgekopte corner van Landzaat af te ronden.

Met de winst kreeg de thuisclub te veel, al had Sjoekov het duel in de 62ste en 63ste minuut alleen voor AZ-doelman Timmer vroegtijdig kunnen beslissen. Kwalitatief bracht AZ het iets betere voetbal, maar Willem II compenseerde dat vooral achterin en op het middenveld met strijd.

Met veel pijn en moeite pakte FC Utrecht gisteren beide punten tegen FC Zwolle. Zwaanswijk kopte na negentien minuten de winnende treffer achter doelman Van der Werff: 1-0. FC Utrecht, met de Japanse, veelbelovende debutant Fujita, was net iets beter dan het angstige FC Zwolle. FC Utrecht kende ook een forse tegenvaller. Spits Hans van de Haar liep kort na rust na een onschuldig ogende botsing met Zwollenaar Bosschaart een scheur op in zijn hamstring. Het herstel zal enkele weken in beslag nemen.

Volendam is er gisteren tegen Heerenveen niet in geslaagd de rentree op het hoogste niveau enige glans te geven. De Friese subtopper kon ondanks het gemis van spits Sibon (enkel), de verdedigers Edman (vingers) en Klompe (lies) en middenvelder Radomski (knie) met drie punten naar huis: 1-0.

FC Groningen, vorig seizoen ternauwernood aan de nacompetitie ontsnapt, heeft bij het begin van de nieuwe voetbalcompetitie een goede indruk achtergelaten. De noordelingen versloegen gisteren voor eigen publiek NAC Breda met 1-0. Regilio Vrede nam het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening.

Als favoriet voor de titel in de eerste divisie heeft De Graafschap op de eerste speeldag een zware nederlaag geleden. Het team van trainer Adelaar verloor op Het Kasteel in Rotterdam met maar liefst 6-1 van Sparta.