Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Laatste in een serie water-specials gaat over de watervoorziening op de Westbank en Gazastrook. Van de afspraak tussen Israël en de Palestijnse autoriteit dat de aan- en afvoer van water buiten schot zou blijven komt in de praktijk weinig terecht. Ned.1, 20.25-20.58u.

Maandag Prinsjesdag. Rechtstreeks uit De Plantage in Amsterdam met o.a. drie quizmasters van Nederland 3, Astrid Joosten, Kees Driehuis en Joost Prinsen. Verder is Jenny Arean eregast, komt Karin Bloemen zingen en vertelt NOS-correspondente Andrea Vreede over haar standplaats Italië. Ned.3, 20.22-22.00u.

Nova. Onder meer aandacht voor de mogelijke vrijlating van de Nederlander Arjen Hilbers en dertien andere, Duitse en Zwitserse, gijzelaars in het Afrikaanse Mali. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Kwesties: Kinderen achter de tralies. Eerste deel van een tweeluik over kinderen die in allerlei landen in de gevangenis zitten. Hun straf is niet altijd evenredig met hun overtredingen. Canvas, 21.00-21.45u.

Dokument: De verbouwing. Herhaling met recente beelden van de serie van Frans Bromet over de verbouwingsperikelen van Kees van Langen en Marie Veerman in Volendam. Volgende week de slotaflevering. Ned.1, 22.58-23.45u.

Robosapiens. Aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robottechnologie in Japan en toepassingen in protheses, misdaadbestrijding en amusementsindustrie. Discovery, 23.00-24.00u.

AMUSEMENT

De fascinaties van Boudewijn Büch. Eerder uitgezonden gesprek van Boudewijn Büch uit 1987 in Amsterdam met Rolling Stone Mick Jagger. Ook nog zijn bezoek aan Las Vegas en Hawaii waar Elvis Presley een aantal films opnam. Ned.3, 19.40-20.22u.

Villa Felderhof. Rik Felderhof ontvangt aan de Côte d'Azur auteur Désanne van Brederode en cabaretière Lenette van Dongen. Ned.1, 21.02-21.57u.

FILM

True Lies (James Cameron, 1994, VS). Peperdure en nogal ironische actiefilm van de regisseur van o.a. Titanic. Arnold Schwarzenegger is een soort James Bond, zonder dat echtgenote Jamie Lee Curtis daar weet van heeft. Typisch Amerikaanse moraal over gezin en huwelijk. SBS6, 20.30-23.45u., met reclame en Hart van Nederland.

One Crazy Summer (Savage Steve Holland, 1986, VS). Even kreupele als uitgelaten komedie waarin adolescent tijdens zomervakantie de liefde en projectontwikkelaars leert kennen. Met Demi Moore. V8, 20.30-22.05u., met reclame.

Voyance et manigance (Eric Fourniols, 2001, Fr.). Drama waarin Emmanuelle Béart de hulp inroept van dubieuze helderziende (Dieudonné) nadat haar man werkloos is geraakt. TV5, 22.30-24.00u.

Astérix et la surprise de César (Paul & Gaetan Brizzi, 1985, Frankrijk). De albums De gladiatoren en Het eerste legioen stonden model voor adequate tekenfilm. Morgen, BBC2, 12.15-13.25u.

The President's Analyst (Theodore J. Flicker, 1967, VS). Uitzinnige satirische klucht. James Coburn wordt als psychiater van de president paranoïde door de uiteenlopende spionagediensten die hem op de hielen zitten. Morgen, SBS6, 13.15-15.10u., onderbroken door reclame.

The Fighting Seabees (Edward Ludwig, 1944, VS). Oorlogsmelodrama. Op eiland in Stille Oceaan bestrijden John Wayne en Dennis O'Keefe de Japanners en vechten ze om Susan Hayward. Morgen, BBC2, 14.20-16.00u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Marijke Bartels vertelt over haar onlangs opgerichte uitgeverij Mouria waarmee zij haar persoonlijke, literaire smaak wil volgen, zonder haar uitgekiende marketingstrategie op te geven. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Arjan van Gent in Den Haag een gesprek met de historicus M. Hummelink over zijn te verschijnen boek Après nous la liberte, een studie over de Nederlandse kunstenaar Constant die de utopische stad New Babylon bedacht, een kunstwerk dat vele architecten inspireerde. In het tweede uur dichter en schrijver Hanz Mirck over zijn werkplek en een fragment uit het Indië-archief van Philips Holland. 747AM, 22.02-24.00u.

Faros wetenschap. Onder meer een gesprek met conservator Kees Grooss van het Museum Boerhaave in Leiden over de allereerste academische ziekenzaal en systematiek in de 17de-eeuwse geneeskunde. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.