Stormen teisteren Spanje en Frankrijk

Het noorden en oosten van Spanje en het zuidoosten van Frankrijk werden gisteren geteisterd door hevige stormen. Zowel in Spanje als in Frankrijk werd het treinverkeer verstoord, daken werden beschadigd en bomen ontworteld.

,,De wind blies alles ondersteboven. Grote bomen werden omver geblazen, dakpannen vlogen in het rond en ramen begaven het'', vertelde Antonia Serra, burgemeester van Tona, een stad 38 kilometer ten noorden van Barcelona, aan het Spaanse persbureau Efe. In Alcaniz, in de oostelijke provincie Teruel, beschadigden hagelstenen zo groot als appels vele voorruiten van auto's. In Valencia en Catalonië werd het treinverkeer kort verstoord door stroomstoringen, veroorzaakt door de storm.

Ook in het zuidoosten van Frankrijk lag het treinverkeer gisteravond gedeeltelijk stil als gevolg van een hevige storm. De Franse spoorwegen meldden dat omgevallen bomen het spoor blokkeerden en de elektriciteitsvoorziening verstoorden. Vijftien treinen, vooral op de lijnen Parijs-Grenoble en Parijs-Genève, liepen uren vertraging op. Tienduizenden mensen kwamen zonder stroom te zitten. Een man kwam om nadat zijn boot kantelde op het meer van Charavines, nabij Isère.

In het noorden van Italië stierven in de eerste helft van augustus honderden mensen meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Hoewel de Italiaanse regering zegt dat het nog niet duidelijk is of de hitte de oorzaak is, wordt het grootste deel toegeschreven aan de extreem hoge temperaturen van de voorbije weken.