Rellen in Iran: acht doden, 150 gewonden

Demonstranten en oproerpolitie zijn zaterdag en gisteren slaags geraakt in Samirom in de provincie Isfahan. Daarbij vielen acht doden en raakten 150 politiemannen en demonstranten gewond.

De bewoners van de stad protesteerden tegen een herschikking van de districtsgrenzen. In Iran gaat het wijzigen van districtsgrenzen vaak gepaard met een daling van grondprijzen en vertrek van overheidsinstellingen naar een nieuwe districtshoofdstad. Dat leidt tot verlaging van de grondprijzen, voor boeren en speculanten een zware tegenslag.

De goed geïnformeerde conservatieve Iraanse website Baztab meldde dat veel demonstranten zwaar bewapend waren. Op het hoogtepunt van de protesten waren er drieduizend betogers op de been. Het politiekantoor en diverse tankstations gingen in vlammen op. Van overheidsgebouwen werden de ramen ingegooid. Ongeveer de helft van het aantal gewonden waren politiemannen.

De woede van de demonstranten in Samirom richtte zich vooral op de verplaatsing van de districtszetel in de stad naar een andere plaats.

Daarnaast heeft het herindelen van gebiedsgrenzen vaak een politieke achtergrond; het wordt gebruikt om stammen of groepen te scheiden die slecht gehoorzamen aan de centrale overheid. Rond Samirom leeft een nomadenstam, waarvan de leden in een naburige stad plotseling in een ander district zouden komen te wonen.

Een haastig opgestelde verklaring van een vertegenwoordiger van het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte de herschikking van de districtsgrenzen gisteravond weer ongedaan.

Eerder dit jaar hebben zich elders in Iran soortgelijke botsingen voorgedaan, waarbij doden en gewonden zijn gevallen.