Parijs geeft toe: wellicht 5.000 doden

De Franse minister van Gezondheidszorg, Jean-François Mattei, heeft vandaag toegegeven dat het aantal doden als gevolg van de grote hitte in Frankrijk kan oplopen tot 5.000. ,,Gisteren was sprake van 5.000 doden door de hitte. Dat is een aannemelijke hypothese, maar het blijft een hypothese'', zei Mattei tegen radio RTL. De minister benadrukte dat de huidige cijfers slechts schattingen zijn. ,,Definitieve en onweerlegbare gegevens zullen nog enkele weken op zich laten wachten'', aldus de minister.

Premier Jean-Pierre Raffarin, die zaterdag een rusthuis bij Parijs bezocht, riep op tot steun aan bejaarden en liet de oppositie weten dat de crisis niet gebruikt moet worden voor politieke doeleinden. De centrum-rechtse regering van Raffarin kreeg veel kritiek te verduren. Volgens tegenstanders heeft de regering te laat gereageerd op de crisis. ,,De regering was vier of vijf dagen te laat. Inzake gezondheidszorg is de snelheid waarmee beslissingen worden genomen essentieel'', zei François Hollande van de socialistische partij in Le Journal du Dimanche. Patrick Pelloux, voorzitter van de Franse Vereniging van Ambulanceartsen, zei tegen Le Monde dat ,,het Franse gezondheidssysteem grondig moet worden onderzocht'' omdat het ,,slecht functioneert''.

Raffarin zei tegen Le Journal du Dimanche ontsteld te zijn door de reacties. ,,Dit is belachelijk. Politiek is geen permanente afrekening van scores. Wanneer we met dergelijke tragedies geconfronteerd worden, moeten we solidair zijn en geen politieke discussies gaan voeren.''